ALBLASSERDAM – Woensdagavond 29 april 2020 is er op sportpark Souburgh in Alblasserdam weer voor het eerst gesport sinds alle maatregelen na de uitbraak van de coronacrisis in Nederland. Bij VV Alblasserdam, Hockeyclub Souburgh en VV De Alblas werd er sinds weken weer getraind. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat sportverenigingen weer activiteiten mochten aanbieden voor jeugd tot en met achttien jaar. Mits de richtlijnen van het RIVM opgevolgd zouden worden.

In Alblasserdam betekent dit dat de sportparken Souburgh en Molenzicht vanaf 29 april weer open gaan voor specifieke doelgroepen: jongeren t/m 12 jaar, zij mogen onder begeleiding buiten sporten. En jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen op 1,5 meter afstand van elkaar onder begeleiding buiten sporten.

Samenwerking met sportverenigingen
De gemeente heeft vorige week een brief gestuurd met een vragenlijst aan de verenigingen in het dorp. Hierop hebben veel verenigingen snel geschakeld en een plan van aanpak opgesteld waardoor er bij de buitenverenigingen weer kan worden gestart met trainen. Ook enkele binnensportverenigingen hebben plannen gemaakt om buiten trainingen aan te kunnen bieden. Na toetsing van deze plannen aan de hand van de maatregelen heeft het college besloten om de buitenvelden van Sporthal Molenzicht en Sportpark Souburgh weer open te stellen tijdens de trainingen van de verenigingen.

Veiligheid voorop
In overleg met de (buiten)sportverenigingen zijn voorwaarden opgesteld hoe jongeren zo veilig en verantwoordelijk mogelijk (toch beperkt) onder begeleiding buiten kunnen sporten in de sportparken Souburgh en Molenzicht. De sportparken zijn alleen open tijdens de afgesproken trainingen. Vrij sporten mag niet op de sportparken. Kinderen, t/m 12 jaar kunnen begeleid in groepjes trainen of sporten. Zij moeten wel thuis douchen en ouders mogen niet langs de kant staan. Voor kinderen tussen 13 t/m 18 jaar geldt dat zij met elkaar mogen sporten onder begeleiding en met 1,5 meter afstand. Ook voor hen geldt: thuis douchen en geen ouders langs de kant.

Regie
De regie op de uitvoering van deze verruiming ligt bij de gemeenten. De gemeente Alblasserdam werkt hierin samen met de deelnemende sportverenigingen.

Trots
Burgemeester Paans: “Ons college is trots op de verenigingen, bestuurders en de ouders voor hun inzet in zeer korte tijd. Door hun inzet kunnen we weer een kleine stap richting de ‘normale situatie’ maken. We hopen dan ook dat iedereen zich aan de door de verenigingen opgelegde maatregelen houdt zodat in de nabije toekomst wellicht weer meer mogelijk wordt. Bij de clubs waar dit mogelijk is, is ook ruimte om te sporten voor kinderen en jongeren die geen lid zijn van een club. Dit is een mooie kans om kennis te maken met een leuke sport.”

De Alblas
Woensdagmiddag –en avond werd er weer volop getraind bij vv De Alblas op sportpark Souburgh. Ronald Los van De Alblas vertelt: “Vorige week dinsdag heeft premier Mark Rutte meegedeeld dat het voor de jeugd vanaf woensdag 29 april weer is toegestaan om in teamverband te gaan sporten. Dit goede nieuws werd met gejuich ontvangen bij voetbalvereniging De Alblas. De dag erna is er gelijk overleg geweest met het bestuur en de technische commissie jeugd over wanneer en vooral hoe de trainingen hervat konden worden. De Alblas vindt het belangrijk dat de jeugdleden zo snel mogelijk weer het voetbalveld op kunnen om te trainen. Uiteraard wel allemaal volgende de geldende regels. Door de Alblas is er een protocol opgesteld zodat het trainen op de velden volgens de RIVM- regels gaat. In het protocol is onder andere te lezen dat kleedkamers en de kantine gesloten blijven en dat ouders niet toegestaan zijn op het complex. Verder is er besloten om spelers vanaf 13 jaar zoveel mogelijk in groepen van maximaal 8-spelers te trainen. De Albas vraagt de leden met klem om maximaal tien minuten voor de training naar het complex te komen. Zodat er geen opstopping voor het complex ontstaat. De club vindt het belangrijk dat het protocol opgevolgd wordt. Ondanks dat het goed nieuws is, voelen we ook de verantwoordelijkheid. Daarom vragen we met klem om het protocol goed na te leven.”

De onderstaande foto’s zijn gemaakt door Marco Spreeuwenberg, VV Alblasserdam en Peter Stam.