ALBLASSERDAM – Voor de dertiende keer sinds de uitbraak van het coronavirus is er bij een inwoner van Alblasserdam officieel corona vastgesteld. Dat laat burgemeester Jaap Paans maandagmiddag 6 april 2020 weten op basis van een update die hij heeft gekregen van de GGD in Zuid-Holland Zuid. De persoon verblijft voorlopig in thuisisolatie. In Zuid-Holland Zuid zijn momenteel bijna 400 menen positief getest op het coronavirus; 25 van hen zijn overleden. Van de dertien Damdorpers die officieel op corona zijn getest, zijn er vijf opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Eén van hen is nog steeds ernstig ziek en ligt inmiddels 2,5 week op de afdeling ‘intensieve zorg’ in het ziekenhuis.

De 55-jarige Alblasserdammer raakte begin maart besmet met het virus. Het vermoeden bestaat dat de man het virus opliep tijdens zijn werk, nadat hij daar met een paar mensen uit Noord Italië in één kamer had gezeten. Ook de vrouw en de kinderen van de vijftiger werden ziek. De vrouw en kinderen zijn inmiddels genezen, maar de man ligt sinds 18 maart ernstig ziek in het ziekenhuis. “Zijn longen zijn erg ziek. Afgelopen nacht had had hij opnieuw last van hoge koorts,” zo laat de vrouw van de Alblasserdammer weten.

De Alblasserdammer werd 18 maart per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De foto is gemaakt door de vrouw van meneer en wordt met toestemming hier gebruikt.

Niet officieel getest
Overigens zijn de vrouw en kinderen van de zieke man niet officieel getest op corona. Hoewel zij de ziekte zo goed als zeker hebben gehad, tellen zij niet mee in de Alblasserdamse cijfers met besmette personen.”Omdat het aantal meldingen alleen gaat over het aantal positieve testen en niet iedereen getest wordt, geeft dit geen goed beeld van het verloop van de verspreiding van het nieuwe coronavirus,” stelt ook de GGD in Zuid-Holland Zuid.

Ook besmet (geweest)? Laat het weten.
Hoe het met de twaalf andere besmette Alblasserdammers gaat, is niet duidelijk. Bent u besmet (geweest) met corona en wilt u (anoniem) laten weten hoe het inmiddels met u gaat? Laat het dan weten via de redactie van Alblasserdamsnieuws.nl Dit kan via het mailadres info@alblasserdamsnieuws.nl of via het telefoonnummer 0640092253.

Situatie rondom COVID-19 voor regio Zuid-Holland Zuid**

Woongemeente (woonachtig in) Positieve testen
(update 5 april, 17:00 uur) *
Opgenomen in ziekenhuis (of geweest) Overleden
Alblasserdam 13 5 0
Dordrecht 98 46 7
Gorinchem 62 10 3
Hardinxveld-Giessendam 15 2 2
Hendrik-Ido-Ambacht 11 3 0
Hoeksche Waard 96 46 5
Molenlanden 46 13 2
Papendrecht 16 4 2
Sliedrecht 15 5 2
Zwijndrecht 25 11 2
Onbekend 1 0 0
Totaal 398 145 25

Testen

De GGD’en in Nederland zijn door de minister gevraagd om met ingang van 6 april 2020 zorgmedewerkers te testen. Dit betreft zorgmedewerkers die niet in het ziekenhuis werken, maar in een zorginstelling én die klachten hebben die passen bij een COVID-19 ziektebeeld. In eerste instantie zal de GGD zo’n 100 testen per dag uitvoeren. In ziekenhuizen is het testbeleid ongewijzigd. De tests vinden plaats in Dordrecht.

Wie komt in aanmerking voor een test?

Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, die aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Minimaal 24 uur klachten (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts boven 38 graden) én
 • Het hebben van direct patiëntencontact: zorg verlenen en/of behandelen, waarbij de zorgverlener zich binnen anderhalve meter van de patiënt bevindt.

De aanvragen voor deze testen gaan via de Arbo coördinatoren van de zorginstellingen.

Voor het testen van niet-zorgpersoneel blijft gelden dat -als er sprake is van luchtwegklachten- getest worden :

 • personen van 70 jaar en ouder
 • personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
 • ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie (kunnen in principe in het ziekenhuis getest worden)

Behoort u niet tot bovenstaande doelgroepen dan blijft het volgende gelden:

Andere personen met of zonder luchtwegklachten worden niet meer getest. Ook niet als zij uit een gebied komen met wijdverbreide transmissie of contact hebben gehad met een patiënt met COVID-19. Bij het ontstaan van luchtwegklachten, met of zonder koorts, moeten zij direct thuisblijven en uitzieken totdat zij tenminste één dag klachtenvrij zijn.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijft belangrijk:

 • Was uw handen
  • 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
  • Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
  • Was daarna uw handen
 • Schud geen handen
 • Blijf thuis! Ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Doe dat niet met meer dan drie personen.
 • Werk thuis als het kan.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen (twee armlengtes). Ook op straat, in de supermarkt en in het park.