ALBLASSERDAM – Volgende maand is het precies tachtig jaar geleden dat de Brug over de Noord bij Alblasserdam in gebruik werd genomen. Ter gelegenheid hiervan wordt op zaterdag 9 november 2019 het gedicht ‘Over de Noord’ van dichter Anneke Brassinga onthuld. Dit zal om 13.45 uur gedaan worden langs de Oost-Kinderdijk ter hoogte van nummer 331 door de dichter en door burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam.

De realisatie van het gedicht op een bronzen plaquette is mede mogelijk gemaakt door de ondernemers van Oost- en West-Kinderdijk via het Ondernemersfonds. “Hiermee vestigen zij de aandacht op dit bijzondere gebied, dat een indrukwekkende historie heeft op het gebied van scheepsbouw, metaalindustrie en nijverheid. De Brug over de Noord, de stalen boogbrug, 300 meter lang en 19 meter breed, is een voorbeeld van zo’n sterk staaltje ingenieurswerk, gemaakt door de bedrijven uit de streek en een impuls voor de scheepsbouw en industrie,” zo laat Roel Teeuwen namens Lionsclub Alblasserwaard Souburgh, Commissie Kunst en Cultuur weten.

Het gedicht over de Brug over de Noord is het derde gedicht in de reeks van zes gedichten die zijn of nog worden geplaatst op markante, maritieme locaties langs Noord en Merwede, het dijklint van Kinderdijk tot Boven-Hardinxveld.

Educatie
In het kader van de plaatsing van dit gedicht wordt een educatief programma, in de vorm van een workshop gedichten maken, aangeboden aan de bovenbouw van basisschool ‘Het Nokkenwiel’. Hierbij is de locatie en onderwerp van dit gedicht het uitgangspunt. Van alle gedichten die tijdens de workshop door de leerlingen zijn gemaakt wordt een gedrukt boekje uitgegeven.

Dichter
Anneke Brassinga (1948) werd opgeleid tot literair vertaler aan de Universiteit van Amsterdam en vertaalde vanaf 1972 vele werken van onder anderen Nabokov, Diderot, Rousseau, Beckett, Orwell en Oscar Wilde. In 1987 publiceerde De Bezige Bij haar eerste dichtbundel, Aurora, waarna er nog tien bundels poëzie en een aantal prozaboeken verschenen. De belangrijkste bekroning die ze in ontvangst mocht nemen was de P.C. Hooft-prijs voor poëzie in 2015.

Lionsclub
Lionsclub Alblasserwaard Souburgh plaatst sinds 2002 gedichten in en over het landschap van de Alblasserwaard onder de projectnamen “Dichter bij de Polder” en “De Gouden Rand”. Met hulp van subsidieverstrekkers en sponsoren is er inmiddels van vijftien gedichten van prominente Nederlandse dichters te genieten. Vanuit het motto van de Lions “We Serve” stimuleert deze Lionsclub projecten, waarbij historie, natuur en cultuur in onze prachtige streek extra aandacht krijgen. De projecten “Dichter bij de Polder” en “De Gouden Rand” zijn daar mooie voorbeelden van. Op boeiende locaties in de streek worden landelijk bekende dichters uitgenodigd om – geïnspireerd door een bezoek – een poëtische visie op zo’n plek te schrijven. Deze gedichten worden, zorgvuldig in brons gegoten, aan het landschap toevertrouwd. Bovendien zijn deze gedichten ook met elkaar verbonden door routenetwerken, waardoor verschillende wandel- en fietsroutes samengesteld kunnen worden.

OVER DE NOORD
RUSTELOZE BOOG VAN WILLEN REIKEN, HOGER, OMHOOG,
BESPEUREND VERANKERING: HOE OEVER EN BRUGDEK
JE HOUDEN GESTUIT, JE DWINGEN TE DIENEN VOOR
NUTTIG TRANSPORT – ZO HUNKERT GEKLUISTERD DE BRUG

NAAR VERVOERING, NAAR HEMELREIS: ZOALS
DE JONGEN DIE Z’N LEVEN WAAGDE EN OP HANDEN EN
VOETEN BIJ MAANLICHT DE BOOG BEKLOM,
VERMETEL ALS EEN HELD WIST AF TE DALEN NAAR
DE OVERZIJ WAAR HEM ZIJN LIEF TE WACHTEN STOND.