OUD-ALBLAS – Langs de A15 tussen Oud-Alblas en Alblasserdam is dinsdagavond 15 oktober 2019 een twaalf meter hoge en zeventien meter brede eend neergezet. Op de vleugels van het dier zijn de teksten ‘steun onze boeren’ en ‘trots op de boer’ te lezen. De eend, de Flying Duck’ was eind juli ook al te zien in de regio. Toen stond de vogel een aantal dagen langs de Edisonweg in Alblasserdam.

De Flying Duck is gebouwd door het Zwarte Cross-team ‘Kenniebestaanie’. De leden van dit team, komen onder meer uit Alblasserdam, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Janneke Zijderveld, dochter van Frank Zijderveld uit Alblasserdam vertelt: “We hebben de eend geplaatst voor de protestactie van 16 oktober, waar ik zelf ook aan mee hoop te doen. De eend staat er om de boeren te steunen. Iedereen in ons team heeft wel een agrarische achtergrond of een link met die sector. Daarom zijn we heel bewust van wat de boeren te verduren krijgen, dankzij de impulsieve acties van de overheid. Er zijn wetten en regels gebaseerd op onjuiste berekeningen.”

Klem
Janneke vervolgt: “We hadden eerst een melkquotum, toen kwam fosfaat en nu is het weer stikstof. Naar sectoren als de olie-industrie of vliegmaatschappijen wordt nauwelijks gekeken en soms wordt er zelfs flink in geïnvesteerd. Boeren worden helemaal klemgezet door de overheid, doordat ze bij de overheid steeds op impulsieve basis, geen goed uitgedachte wetten bedenken, die ze later weer tegenspreken. Boeren moeten eerst groeien en dan weer krimpen. Dan moeten de koeien naar buiten en dan mogen ze niet meer naar buiten straks. Het gaat nergens over.”

Dat mag dan weer wel…
Janneke Zijderveld besluit: “De Europese regelgeving is streng. Nederland exporteert een heel groot deel van de producten naar buiten de EU. Wij krijgen in Nederland vlees in de supermarkt, die genetisch gemodificeerd organismen bevat of daarmee is gekweekt. Dat mag dan weer wel. Het is heel krom allemaal. De boeren kunnen hierin veel oplossen, maar zijn niet de schuldigen.”

Protest
Het is de bedoeling dat de eend woensdag de hele dag blijft staan. Boeren vanuit het hele land zullen die dag, onder meer via de A15, naar Den Haag gaan om daar opnieuw te demonstreren.

Een uitgebreider verhaal over het ontstaan en de bouw van de eend, is hier te vinden.