ALBLASSERDAM – In Alblasserdam staat sinds afgelopen week een vogel van twaalf meter hoog en zeventien meter breed. De eend, met aan de onderkant een zware legerauto en met als kop bovenin een ‘lelijke eend’ (Citroën), staat opgesteld op het terrein van Zijderveld, ter hoogte van Sporting Fit langs de Edisonweg. Veel mensen zijn al even gestopt, om het opvallende gevaarte op de foto te zetten.  De ‘Flying Duck’, met vleugels van zeilen, schitterde een week geleden op het festival Zwarte Cross in de Achterhoek. Daar behaalde het team ‘Kenniebestaanie’ de eerste plaats in de zwaargewichtklasse tijdens de optocht van de Zwarte Cross.

Team
Het team dat de eend heeft gebouwd, bestaat uit dertien mensen uit onder meer Alblasserdam en uit de Hoeksche Waard en van Goeree-Overflakkee. Janneke Zijderveld, dochter van Frank Zijderveld uit Alblasserdam vertelt: “We hebben vanaf april hieraan gewerkt. In ons team hebben we een lasser, een elektroman, creatievelingen en handige sleutelaars. Ik deed de coördinatie en heb ook meegebouwd. Het thema was dit jaar ‘Niks is onmogelijk’. We hebben de lat voor onszelf lekker hoog gelegd en volgend jaar ligt dit lat weer hoger.”

Transformers
Het idee om een mega-eend te maken, ontstond na brainstormen met het team. Janneke kwam met een idee dat zij opdeed uit de film ‘Transformers’. Iemand anders had nog een hoogwerker en toen de eend er was, had één van de teamleden het idee om er een grote eend van te maken.

Noodstop
De eend kan in korte tijd in –en uitgeklapt worden. Er zit een hoogwerker in verwerkt. Tijdens  de show op de Zwarte Cross zat Janneke met drie andere mensen bovenin de eend. En of dat eng was: “Eigenlijk niet. Het zat allemaal stevig in elkaar. We hadden er zelfs een noodstop ingebouwd, zodat ze beneden zouden weten als er boven wat mis zou gaan.”

Applaus
Na de prijsuitreiking werd het team, dat de eerste prijs won, getrakteerd op een daverend applaus van het publiek. “De sfeer was zó gaaf. Het maakt daar niet uit hoe je eruit ziet en wat je doet. Iedereen gunt elkaar gewoon alles. Ik ga al dertien jaar naar de Zwarte Cross.” De beelden van de show gingen het hele land door via onder meer Dumpert, Viraaltjes en VKMag.

Agrarische achtergrond
De leden van het team en veel bezoekers van de Zwarte Cross hebben een agrarische achtergrond. “En omdat boeren de laatste tijd regelmatig onder vuur liggen, wilden we met onze eend ook een statement maken. Op de zijkant van de auto stond de tekst: “Zonder boer en wildbeheer, hebben wij geen voedsel meer.” Tijdens de show zat er voorop een jager. Die stapte uit en schoot op de eend, waarna die begon te kwaken en er veren de lucht in gingen. Vervolgens klapte het gevaarte weer in.

Toekomst
Wat er nu met de ‘Flying Duck’ gaat gebeuren, is nog niet bekend. Hij staat nu langs de Edisonweg opgesteld en binnenkort gaat het team vergaderen over de bestemming. “We hebben er afgelopen zondag al een bruiloft mee gedaan. Twee personeelsleden van de Zwarte Cross trouwden met elkaar. Intussen zijn we ook al uitgenodigd om ermee naar een andere cross te komen. Hij is te mooi om nu al weer af te breken. Volgende week gaan we erover vergaderen,” aldus Janneke Zijderveld die stiekem hoopt dat de grote vogel in Alblasserdam op het Havenfestival nog ergens een plekje kan krijgen.

Tot hoelang de eend, die met zijn poten gestempeld staat, opgesteld blijft staan in Alblasserdam, is nog niet duidelijk. In ieder geval enkele dagen.

Team Kenniebestaanie is te volgen op Facebook. Daar zijn ook vlogs van het team te vinden. Het team won vorig jaar ook al tijdens de Special Klasse bij de Zwarte Cross. Toen maakten ze ‘Stairway to heaven’. (zie onderste foto).