ALBLASSERDAM – Een deel van Alblasserdam heeft vrijdag 27 september 2019 een NL-Alert ontvangen, waarin werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten in verband met een grote brand in Ridderkerk. De noodwaarschuwing kwam echter niet bij iedereen aan in het Damdorp en bij diverse mensen kwam het bericht pas een half uur na verzenden binnen. Bij de brand in twee loodsen aan de Voorweg in Ridderkerk kwam veel rook vrij. Ook is er asbest in de omgeving terecht gekomen, doordat het dak asbest bevatte.

De NL-Alert werd verzonden naar mensen in Ridderkerk, Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Krimpen aan den IJssel.

NL-Alert is het alarm van de Nederlandse overheid om tijdens (dreigende) rampen of noodsituaties burgers sneller te kunnen alarmeren en beter te informeren. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL-Alert ongevoelig is voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem.NL-Alert Venlo 7 augustus 2018Op 8 november 2012 is het systeem landelijk in gebruik genomen.

Foto: Marjolein Deen.