ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse haven is vervuild geraakt met gasolie. De volledige haven aan de kant van de rivier de Noord is afgesloten. “We gaan uit van tientallen liters gasolie die in het water terecht zijn gekomen,” vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Om de situatie goed in beeld te brengen, vloog dinsdagochtend 10 september 2019, op verzoek van Rijkswaterstaat, een politiehelikopter boven Alblasserdam. Vanuit de heli zijn overzichtsfoto’s gemaakt. Ook zijn er foto’s gemaakt van de locatie waar dinsdag een overleden man werd aangetroffen. Inmiddels is er gestart met het reinigen van de haven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde oliebooms.

Oliebooms (spreek uit: olieboems) zijn drijvende ketens van ‘worsten’, die bij morsingen van vloeibare koolwaterstoffen op het oppervlaktewater rond de olievlek worden getrokken en daarmee verspreiding voorkomen. “Verder gebruiken we oliedoeken om het water te reinigen,” aldus de woordvoerster.

Tot wanneer de haven afgesloten blijft, is bij Rijkswaterstaat nog niet bekend. “Tot nader order is de haven dicht.” Ook is nog niet bekend wat de oorzaak is van de verontreinig. Er wordt nog gezocht naar de veroorzaker.