ALBLASSERDAM – Actiegroep 1037 Against Animal Cruelty, heeft bij de politie aangifte gedaan tegen burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en het Alblasserdamse paardenmarktcomité, vanwege de verloting van een waardebon voor de aanschaf van een pony. Volgens de groep, die zich inzet tegen dierenleed, is met het uitreiken van de waardebon de wet overtreden.

Wet
Het is bij wet verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen, zo is te lezen in artikel 2.13 van de Wet Dieren. Volgens 1037 valt een waardebon voor de aanschaf van een pony daar ook onder. “Het aanbieden van een dier als prijs via een waardebon is verboden en is een vorm van de wet omzeilen. In een zaak tegen een manege noemde de rechter dit een U-bocht constructie,” zo meldt de groep op haar website.

Contant geld
Tijdens de Alblasserdamse paardenmarkt zijn jaarlijks loten te koop. Op deze loten wordt vermeld dat de hoofdprijs een waardebon van 450 euro is voor de aanschaf van een pony. In werkelijkheid krijgt de winnaar 450 euro contant mee naar huis en mag diegene met het geld doen wat hij of zij wil. Dit jaar werd de hoofdprijs gewonnen door een meisje uit Brabant. Het meisje vertelde dat zij al heel lang en graag een pony wil en daar ook voor aan het sparen was. De hoofdprijs werd uitgereikt door burgemeester Jaap Paans, nadat notaris Lunenborg de trekking had gedaan.

U-bochtconstructie
De actiegroep vindt dat het comité de wet heeft overtreden, maar ook dat de burgemeester niet goed heeft gehandeld. De groep schrijft: “We hebben aangifte gedaan tegen de burgemeester, omdat hij de vergunningverlener is en de prijs heeft uitgereikt. Een ieder dient de wet te kennen. De burgemeester had op voorhand kunnen weten dat het bij wet verboden is, ook via een U-bochtconstructie, om een dier te verloten. Alle bewijslasten zijn door ons veilig gesteld, en overgedragen aan de politie voor vervolgonderzoek.”

Reactie gemeente
Persvoorlichtster Monique Boer van de gemeente Alblasserdam laat in een reactie weten: “Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam wordt regelmatig gevraagd om een representatieve handeling te verrichten. De burgemeester heeft op 24 juli 2019 vanuit die hoedanigheid de winnaar van de loterij bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt, waarvoor de notaris de trekking had gedaan. De winnaar kreeg een cheque ter waarde van € 450,-. Het is aan de winnaar om te bepalen wat diegene daarvoor aanschaft. Als de winnaar daar een pony voor wenst aan te schaffen, ziet het Paardenmarktcomité erop toe dat aan voorwaarden van dierenwelzijn wordt voldaan.  Als uit de gemeentelijke berichtgeving of tweets van de burgemeester een ander beeld is ontstaan, dan betreurt hij dat.”

Zorgvuldig
Verder schrijft Boer dat de Alblasserdamse St. Jacobus Paardenmarkt een evenement is met een eeuwenoude traditie en inmiddels benoemd is tot immaterieel erfgoed. “Daar gaan we als gemeente zorgvuldig mee om, waarbij het welzijn van mens en dier voorop staat zeker met de warmte van dit jaar. Naast maatregelen die de organisatie van de Paardenmarkt had genomen zoals extra watertappunten, schaduwplekken voor de dieren, waren ook een dierenarts en de dierenpolitie aanwezig om het welzijn van de dieren te monitoren. De gemeente en de organisatie kijken terug op een soepel verlopen evenement.”

Verloting wordt aangepast
Wim de Kloe, voorzitter van het Paardenmarktcomité zegt zich te conformeren aan de reactie van de gemeente. Verder vertelt hij dat de organisatie actie gaat ondernemen om discussies in de toekomst te voorkomen. De Kloe: “Die aangifte overviel me wel vorige week. We hadden er niet bij stilgestaan dat het zo in elkaar zat. Onze intentie is totáál niet om levende dieren te verloten. We gaan de verloting voor komend jaar aanpassen en in het vervolg anders aanpakken, want dit willen we helemaal niet. Als de intentie gewekt is dat we dieren verloten, dan onze excuses daarvoor. Dat is niet de bedoeling geweest. We willen gewoon via de wet handelen.”

Sparen voor pony
Verder benadrukt De Kloe dat de hoofdprijs geen pony is. “De winnaar krijgt altijd contant geld mee en die kan daarmee doen en laten wat hij of zij wil. Dit jaar ging het geld naar een meisje dat al voor een pony aan het sparen was. Het meisje wil met het gespaarde en gewonnen geld een pony kopen.”

Redactionele noot: Om het meisje (basisschoolleeftijd) dat de prijs won, buiten de discussie te houden, is in overleg besloten om de foto van het meisje en de naam van het meisje uit het artikel over de paardenmarktverloting te halen.