ALBLASSERDAM – Bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam zijn zaterdagavond 4 mei 2019 burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies herdacht. In het bijzonder werd er tijdens de dodenherdenking stilgestaan bij de 59 slachtoffers die in Alblasserdam te betreuren vielen.

Oorlogsgraven
Eerder op de dag brachten het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan de oorlogsgraven op de begraafplaats in Alblasserdam.

Stilte
Na de herdenkingsdienst aan het begin van de avond in Landvast, vertrok de ‘stille tocht’ vanaf het Raadhuisplein naar het oorlogsmonument. Even voor de klok van de Grote Kerk acht uur sloeg, klonk het trompetsignaal ’Stilte’ ter aankondiging van de twee minuten te houden stilte. Om 20.02 uur werden de coupletten één en zes van het Wilhelmus gezongen, onder begeleiding van Soli Deo Gloria.

Vrijheid koesteren
Vervolgens volgde de toespraak van burgemeester Jaap Paans met als thema ‘vrij om te kiezen wat je bent’. De burgemeester vertelde onder meer: “Op vele plekken voelen mensen zich niet vrij om te zijn wie ze zijn. Vandaag staan we op de brokstukken van het bombardement van 11 mei 1940. Voor onze vrijheid is een hoge prijs betaald. Vandaag herdenken we de prijs die Alblasserdammers betaalden voor onze vrijheid. En we stellen onszelf de vraag: hoeveel van die bevochten vrijheid koesteren we nou nog elke dag? Hoe vrij laten we elkaar in vrijheid leven? Hoe vaak vinden we iets van een ander? Zeker als de ander anders is dan jij. Hoe vaak beoordelen we anderen vanuit het beeld vanuit onszelf? Zijn wij het die het verdienen een ander de maat te nemen? Alsof het leven in vrijheid een confectiemaat is. Hoe vaak beoordelen we de ander als minder? Zeker als niet aan ons zelfbeeld wordt voldaan. Vandaag zijn de brokstukken van toen, het fundament van onze vrijheden van morgen.”

Verder zei Paans: “Stel dat de vijand morgen de aanval op ons opent. Wie zijn dan de hero’s en wie zijn dan de zero’s? Wie neemt er dan de verantwoordelijkheid? Wie kruipt er in een hoekje? Of erger: wie verraadt de ander? Zijn de helden van toen, morgen nog steeds onze inspiratie? Of kruipen we weg achter het toetsenbord, om in anonimiteit stoer te zijn? Leiden onze smartphones het verzet/ Wat zou jij doen, wat zou jij zijn? Hero of zero?”

(de rest van de toespraak is via het bijgevoegde filmpje te zien)

Voordrachten
Met indrukwekkende voordrachten van de leerlingen van de Ds. Joannes Beukelmanschool en de kransleggingen, kwam er rond 20.30 uur een einde aan de plechtigheden bij het oorlogsmonument in Alblasserdam.

 

Gertjan van der Kraan uit Alblasserdam maakte dit jaar dit gedicht.