ALBLASSERDAM – De sirenes, die iedere eerste maandag van de maand getest worden, zijn maandag 4 maart 2019 niet afgegaan in Alblasserdam. Ook in omliggende gemeenten in de regio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid bleef het om 12.00 uur stil. De VeiligheidsregioZHZ laat weten: “Door een vergissing op onze regionale meldkamer zijn de sirenes maandagmiddag om 12:00 uur niet afgegaan. Om verwarring te voorkomen zijn de sirenes daarna ook niet meer aangezet.”

De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes in Nederland. Ze klinken door het hele land en het geluid moet overal hoorbaar zijn. De sirenes worden handmatig (op een computerscherm) geactiveerd door een medewerker op de 112-centrale in de regio.

Bij de omliggende Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (o.a. Moerdijk en Werkendam) en Hollands Midden (o.a. Lekkerkerk) gingen de sirenes wel af. Dit was op sommige plekken in Zuid-Holland Zuid te horen.