ALBLASSERDAM – Ruim veertig vrijwilligers hebben zaterdag 2 februari 2019 de kou en regen getrotseerd om Alblasserdam schoner te maken. Met grijpers en vuilniszakken in de hand en met een geel hesje aan, gingen de Alblasserdammers de straten door om zwerfvuil op te ruimen. Met als jongste deelnemer een 6-jarige en als oudste deelnemer een 85-jarige was het een divers gezelschap dat eropuit trok. De deelnemers aan de allereerste Alblasserdam Schoon-actie gingen rond 09.30 uur van start bij een centraal punt in hun wijk. Rond 12.00 uur was de actie afgelopen en werd er op het Raadhuisplein nog een groepsfoto gemaakt, met op de voorgrond al het opgehaald vuil.

42 aanmeldingen
De opruimactie werd gestart door de 60-jarige Peter van der Spoel uit Alblasserdam. Hij liet een aantal weken geleden weten dat hij met zoveel mogelijk vrijwilligers zwerfvuil wilde gaan ruimen in het dorp. 42 mensen vrijwilligers meldden zich uiteindelijk aan. “De actie is ondanks het weer super geslaagd. Ook vind ik het heel goed dat er zoveel kinderen mee hebben gedaan aan de actie. Ik hoopte eigenlijk op nóg meer deelnemers, maar ik ben hier echt al heel blij mee,” aldus initiatiefnemer Peter van der Spoel.

Toch niet maandelijks
Aanvankelijk wilde Van der Spoel de opruimactie maandelijks houden, maar daar ziet hij bij nader inzien vanaf. “Het is een hele organisatie en vanuit de groep heb ik signalen gekregen dat één keer per maand wel veel is. We gaan voor één keer per kwartaal. Tussendoor blijf ik wel zelf gewoon mijn rondes lopen.”

Kanjers!
Wethouder Peter Verheij, die zaterdag zelf ook meeging om op te ruimen, was vol lof over de actie. “Een super goeie actie. Mooi dat zoveel Alblasserdammers de schouders eronder hebben gezet. Allemaal ontzettend bedankt!,” vond Verheij. Burgemeester Jaap Paans meldt via Twitter: “Wat een kanjers! Dank aan alle vrijwilligers die vandaag regen, koude en wind trotseren voor een schoner Alblasserdam.” Aan de opruimactie deden ook diverse gemeenteraadsleden mee.

Na afloop kregen de deelnemers, met dank aan de lokale sponsors, een tegoedbon voor soep en een maaltijdbon voor de McDonald’s. Van der Spoel vertelt: “Wij zijn na het Raadhuisplein naar snackbar Den Dam gegaan en ik kwam als laatste binnen, maar zag niemand van de opruimers. Die bleken op de 1e verdieping te zitten waar iedereen kon zitten in de behaaglijke warmte en we kregen een kop heerlijke tomatensoep en een broodje kroket. Dat was zo’n perfecte afsluiting en René Klootwijk deed of dat normaal was om te doen maar ik vind het heel bijzonder. Ook McDonald’s die voor de tegoedbonnen en voor 17 vuilniszakhouders heeft gezorgd en Albert Heijn die water en een appel sponsorden ben ik heel dankbaar en wil ik graag bedanken.”

Een drempel over
Initiatiefnemer Peter van der Spoel ruimt sinds afgelopen jaar zwerfafval op in Alblasserdam. De zestiger vertelt: “In 2018 ging ik na een knieoperatie veel wandelen voor mijn revalidatie. Zodoende kwam ik op leuke plekjes, waar ik nog maar weinig geweest was in ons mooie dorp. Jammer genoeg zag ik ook veel zwerfafval en ik besloot eind 2018 daar iets aan te gaan doen. Ik ben mijn woonwijk gaan opruimen en dat gaf me een heel goed gevoel.” Volgens de zwerfvuilruimer was de start niet heel makkelijk. Peter: “Je moet toch een drempel over, want je staat eigenlijk iemand anders zijn afval op te ruimen. Toch is dat het meer dan waard. Ik geniet ervan als alles weer schoon is in de wijk.”

Meer informatie
Meer informatie over de schoonmaakactie en over het initiatief is te vinden op de website van Alblasserdam Schoon.

Tekst en foto’s: Peter Stam.