Peter van der Spoel wil met zo’n 60 vrijwilligers heel Alblasserdam schoonmaken

ALBLASSERDAM – De 60-jarige Peter van der Spoel uit Alblasserdam wil zaterdag 2 februari 2019 met zoveel mogelijk vrijwilligers zijn hele woonplaats ontdoen van zwerfvuil. De Damdorper heeft berekend dat dit gaat lukken als minstens zestig mensen zich als vrijwilliger gaan aanmelden. Als er genoeg animo voor de actie is, wil Van der Spoel de schoonmaakactie iedere eerste zaterdag van de maand gaan herhalen. Mensen die zaterdag mee willen helpen, kunnen zich vanaf heden aanmelden.

Goed gevoel
Peter van der Spoel ruimt sinds kort zwerfafval op in Alblasserdam. De zestiger vertelt: “In 2018 ging ik na een knieoperatie veel wandelen voor mijn revalidatie. Zodoende kwam ik op leuke plekjes, waar ik nog maar weinig geweest was in ons mooie dorp. Jammer genoeg zag ik ook veel zwerfafval en ik besloot eind 2018 daar iets aan te gaan doen. Ik ben mijn woonwijk gaan opruimen en dat gaf me een heel goed gevoel.”

Drempel over
Volgens de zwerfvuilruimer was de start niet heel makkelijk. Peter: “Je moet toch een drempel over, want je staat eigenlijk iemand anders zijn afval op te ruimen. Toch is dat het meer dan waard. Ik geniet ervan als alles weer schoon is in de wijk.”

Hulp nodig
De Alblasserdammer wil zaterdag 2 februari met zoveel mogelijk mensen het dorp gaan schoonmaken. Hij vertelt: “Via de gemeente Alblasserdam kan ik zorgen voor hesjes, grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Mijn idee is om die dag op acht punten in Alblasserdam van start te gaan. Ik heb daarbij echt de hulp nodig van mijn dorpsgenoten. Ik hoop dat heel veel mensen zich zullen aanmelden, zodat we Alblasserdam, het liefst inclusief het bedrijventerrein, helemaal schoon kunnen krijgen.”

Aanmelden
De deelnemers aan de Alblasserdam Schoon-actie gaan rond 09.30 uur van start bij een centraal punt in hun wijk. Rond 12.00 uur is de actie afgelopen, zo is de planning. Mensen die mee willen helpen met het opruimen van zwerfvuil in Alblasserdam, kunnen zich aanmelden per mail via alblasserdamschoon@outlook.com of via het contactformulier op de in aanbouw zijnde website van Alblasserdam Schoon. Vermeld bij het aanmelden een naam, adres, leeftijd en telefoonnummer. Op de genoemde website is ook meer informatie te vinden over de wijkindeling en over zwerfvuil.

37 reacties

 1. Strak plan, ik neem aan dat je dan gelijk wordt vrijgesteld van de gemeentelijke heffingen.

 2. Sympathiek mooi streven hoop dat er voldoende mensen aanmelden Succes helaas heb ik nog last van drempel vrees

 3. Ik heb dit ook een tijdje gedaan tot de gemeente besloot om de ondergrondse containers af te sluiten en ik het vuil niet meer kwijt kon. Ik heb ook nog is met de wethouder een zwerfieopvanghuis geopend maar na oud en nieuw was die verdwenen.

 4. Een goed plan, alleen ben ik bang dat het voor bepaalde mensen een uitnodiging zal zijn om hun rotzooi neer te gooien omdat het toch wel opgeruimd wordt.
  Maar: goed voorbeeld doet goed volgen.
  Laten we daar vanuit gaan.

 5. Mooi initiatief. Zou alleen door de Mac gesponsord moeten worden omdat hun aso klanten in een straal van 10 km rondom hun pand de rotzooi uit de auto flikkeren.

 6. mooi plan maar vergeet niet dat de medewerkers van smil al zeer veel zwerfvuil en slootvuil opruimen

 7. Misschien het overwegen waard om gezonde mensen die nog nooit 1 vinger hebben uitgestoken te verplichten iets terug te doen voor de gemeenschap.

 8. Met de reactie van jane ben ik het eens sommige mensen die denken alles gooi ik op straat of gewoon naast ondergrondse container wat niet juist is

 9. Reactie van jane is juist en laten we gewoon bellen als ondergrondse container vol zit en niet er naast zetten mooi idee dat we met elkaar de gemeente schoon houden

 10. Nou, ik heb me aangemeld. Ik hoop jullie allemaal te zien op zaterdag. Jullie komen wel, toch?

 11. @Jane gezonde mensen iets verplichten? Is belasting betalen niet genoeg? De bevolking betaald gewoon om de troep te laten opruimen. Dat de regering annex gemeenten dat geld anders besteden is toch niet de belasting betaler zijn schuld? Ga maar klagen bij de gemeente en verplicht hun hun werk maar te doen

 12. Peet,
  nee, belasting betalen is niet genoeg. Betekent dat dat je maar kan doen en laten wat je wil?
  Elke burger moet een bijdrage leveren aan de maatschappij. In welke vorm dan ook.
  Juist mensen die zich door hun medeburgers laten onderhouden.
  Ik mag elke dag vroeg mijn bed uit om handophouders te v….. te geven?
  En dat wordt normaal gevonden?
  De overheid heeft een mooi woord bedacht: participatie.
  Als je niet weet wat dat betekent kijk je maar in het woordenboek.
  Dat zouden er meer moeten doen.
  Het opruimen van zwerfafval kan door veel van die handophouders worden gedaan. En wat mij betreft verplicht.
  Het zijn bijna altijd degenen die al veel doen die nog meer doen.

 13. @ van dijk, makkelijk om met vingertje te wijzen naar klanten van Mc Donalds. Uw taalgebruik is ook niet heel fatsoenlijk. Waarom niet gewoon schrijven: rommel uit de auto gooien in plaats van krachttermen gebruiken?

 14. Van dijk heeft groot gelijk,nee de klerezooi zomaar op straat gooien dat is fatsoenlijk,mag een ander het lekker op gaan ruimen,gebrek aan opvoeding.bij die bankjes ook,ze pleuren alles zo maar neer.opruimen ho maar wat kan ons dat schelen,wij doen wat we willen,we hebben nooit verlichting op de fiets waarom????niemand kijkt zegt er wat van.wij zitten liever als een zombie met onze telefoon spelen,en dan dat mens over die participatie heeft ook kinderen zeker,elke burger moet een bijdrage leveren,nou DAT MAKEN WE ZELF WEL UIT,voed jij je kinderen maar eens goed op,kom maar eens van die bank af,en vergeet je woordenboekje niet

 15. De zgn burger,je moet wel krachttermen gebruiken,door figuren als jij gaat alles naar de sodemieter,veel harder aanpakken die fastfoodketens,grootvervuilers zijn het,en dan dat eten dat ze verkopen,dikmakers!!!!!,dat kost de samenleving pas geld

 16. Nou Tom, ik denk dat jij de doelgroep bent waar ik het over heb.
  Of je begrijpt niet waar ik het over heb.

 17. Prachtig initiatief ! Het zou nog mooier zijn als dit soort initiatieven niet nodig zouden zijn. Dus ouders, breng uw nakomelingen wat normen en waarden bij !

 18. Goed initiatief en heb me opgegeven. En inplaats van steun hieraan gaat de discussie weer nergens over. Net hierboven staat iets dikgedrukt, maar lezen blijft moeilijk. Verheug me erop de echt enthousiaste mensen 2 februari te ontmoeten.

 19. @Burger , vraagje !
  Wanneer bent u voor het laatst buiten geweest of tig jaren ingevroren geweest want als je dit al ,,krachttermen” noemt vraag ik me af onder welke steen je jaren gewoond heb !

 20. Jammer dat dit nodig is.Dankzij het toenemende asogedrag door alles maar op straat
  of in de bosjes te gooien.Er zijn veel landen waar je daar een behoorlijke boete
  voor krijgt.Hier ook,maar het gebeurd nooit.

 21. dom.Oh sorry,tom.Jij nog minder volgens mij,snotneus.En als je een zin begint,
  altijd met een hoofdletter.Hoe oud ben je?.Laat me raden,8?.Of aan je schrijven
  te zien gewoon laag begaafd.

 22. AFVALSTOFFENHEFFING ALBLASSERDAM
  2018
  eenpersoonshuishouden
  € 282,00
  meerpersoonshuishouden
  € 339,00

  8276 woningen x 315,– (gem.) dat is 2.6 miljoen, laat de gemeente het maar lekker opknappen, mij niet gezien.

 23. @andrea. De overheid heeft participatie verzonnen ja. Mooie manier van bezuinigen. Ontslagen in de zorg kon want de kinderen moesten participeren(je eigen ouders verzorgen ipv door iemand met een opleiding). Ontslagen bij de vuildienst kon want de burger moest participeren( zelf scheiden). Wij betalen deze overheid geen cent minder(zelfs veel meer) sinds de participatie terwijl ze echt goedkoper uitzijn. Oftewel het is een mooie manier om nog meer van de verantwoordelijkheid van de overheid naar ons te schuiven. En dan kunnen ze zelfs zeggen ja Nederland werkt niet en dat komt door de burgers Maar niet door de falende overheid. Verder vindt ik het initiatief goed, sta ik helemaal achter. Mijn kinderen leren ook echt wat een vuilnisbak is. Ik ben wel van mening dat als je werkt(of je moet niet kunnen) en belastingen betaald en verder geen troep maakt er niet zomaar gezegd kan worden dit moet jij maar op gaan ruimen

 24. Goed gezien peet.Helemaal mee eens.Meewerken aan een beter milieu wordt je
  voor gestraft door hogere heffingen.Blijft toch een mooi initiatief.

 25. Peet,ik ben van mening dat de falende overheid er de oorzaak van is dat veel burgers niet werken. Er zijn (te) veel regels en wetten die niet worden gehandhaafd.
  Er wordt te veel gepamperd. Wel rechten, geen plichten.
  De werkende Nederlander betaalt dit.
  De overheid heeft mooie woorden, maar geen daden.
  Het participeren gaat te langzaam en met een fluwelen handschoen.
  Ik vind het initiatief van Peter van der Spoel ook goed.
  Maar wat zou er op tegen zijn om vanuit de Sociale Dienst groepen samen te stellen die dit soort werkzaamheden doen?
  Dat is voor iedereen goed.
  Dan levert iemand die op een bepaald moment geen werk heeft toch een bijdrage aan de samenleving. Met de nadruk op samen.
  Nu zijn we al zover dat een steeds kleiner wordende groep een steeds groter wordende groep moet onderhouden.
  Dat is te zot voor woorden.

 26. Beste Andrea en Peet
  Helemaal mee eens.Laat de gemeente maar handen putten uit het arsenaal Halt,bijstandsgenieters en statushouders.Uitkering koppelen aan de hoeveelheid opgehaald vuil,met als bonus peuken,kauwgom en hondenst..nt dubbel laten tellen.Gegarandeerd dat we binnen 2 maanden van de Alblasserdamse straten kunnen eten(letterlijk)
  Welterusten

 27. Goed plan Peter, jammer dat Dhr Wijninga zijn eigen weer op zijn borst moet slaan.
  Ook een actie begonnen. Maar bij Jan weet je het. Het mislukt meestal. Jammer hoor.
  Volhouden Jan. Je komt ooit nog eens in de politiek. Ik ga op jou stemmen. Toppie.
  Peter en Jan, die kunnen er allebei wat van.

 28. ik laat alle discussies even voor wat het is………
  Peter, top initiatief!
  heel veel succes!

 29. Als we nu eens al het vrijwilligerswerk weer terug brengen naar banen tegen een fatsoenlijk salaris, dan heeft ieder weer een inkomen waar mee is rond te komen. In plaats van mensen in een uitkering situatie neer te zetten als een stelletje uitbuiters en profiteurs, die maar moeten werken voor hun uitkering. Je zal 40 jaar gewerkt hebben en na de crisis geen werk meer kunnen vinden i.v.m. je leeftijd of een handicap, wordt je even door enkele inzenders op deze site even lekker weg gezet. Terwijl heel veel vrijwilligerswerk was in het verleden betaalde banen.

 30. Kaat Mossel: Vrijwilligerswerk of dwangarbeid.Doe je het niet gaan ze korten
  op de uitkering.Net wat je zegt,meer betaalde banen.Helemaal mijn idee.
  Zal ook eerlijker zijn en beter voor iedereen.

 31. Het lijkt mij een goed plan om een ieder die zijn troep op de openbare weg deponeert verplicht wordt om een dagje opruimwerkzaamheden te verrichten.

 32. Ludovidius:Mag van een hoop mensen iets langer.Maar zolang de politie langsrijdt
  en ziet dat er vanaf de fiets blikjes op straat worden gegooid? Heb ik gezien
  en werd niet gereageerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *