ALBLASSERDAM – De 60-jarige Peter van der Spoel uit Alblasserdam wil zaterdag 2 februari 2019 met zoveel mogelijk vrijwilligers zijn hele woonplaats ontdoen van zwerfvuil. De Damdorper heeft berekend dat dit gaat lukken als minstens zestig mensen zich als vrijwilliger gaan aanmelden. Als er genoeg animo voor de actie is, wil Van der Spoel de schoonmaakactie iedere eerste zaterdag van de maand gaan herhalen. Mensen die zaterdag mee willen helpen, kunnen zich vanaf heden aanmelden.

Goed gevoel
Peter van der Spoel ruimt sinds kort zwerfafval op in Alblasserdam. De zestiger vertelt: “In 2018 ging ik na een knieoperatie veel wandelen voor mijn revalidatie. Zodoende kwam ik op leuke plekjes, waar ik nog maar weinig geweest was in ons mooie dorp. Jammer genoeg zag ik ook veel zwerfafval en ik besloot eind 2018 daar iets aan te gaan doen. Ik ben mijn woonwijk gaan opruimen en dat gaf me een heel goed gevoel.”

Drempel over
Volgens de zwerfvuilruimer was de start niet heel makkelijk. Peter: “Je moet toch een drempel over, want je staat eigenlijk iemand anders zijn afval op te ruimen. Toch is dat het meer dan waard. Ik geniet ervan als alles weer schoon is in de wijk.”

Hulp nodig
De Alblasserdammer wil zaterdag 2 februari met zoveel mogelijk mensen het dorp gaan schoonmaken. Hij vertelt: “Via de gemeente Alblasserdam kan ik zorgen voor hesjes, grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Mijn idee is om die dag op acht punten in Alblasserdam van start te gaan. Ik heb daarbij echt de hulp nodig van mijn dorpsgenoten. Ik hoop dat heel veel mensen zich zullen aanmelden, zodat we Alblasserdam, het liefst inclusief het bedrijventerrein, helemaal schoon kunnen krijgen.”

Aanmelden
De deelnemers aan de Alblasserdam Schoon-actie gaan rond 09.30 uur van start bij een centraal punt in hun wijk. Rond 12.00 uur is de actie afgelopen, zo is de planning. Mensen die mee willen helpen met het opruimen van zwerfvuil in Alblasserdam, kunnen zich aanmelden per mail via alblasserdamschoon@outlook.com of via het contactformulier op de in aanbouw zijnde website van Alblasserdam Schoon. Vermeld bij het aanmelden een naam, adres, leeftijd en telefoonnummer. Op de genoemde website is ook meer informatie te vinden over de wijkindeling en over zwerfvuil.