KINDERDIJK  – De bouw van de omstreden molenschuur bij de vierde molen van de Overwaard in Kinderdijk is gestart. Het houten geraamte staat er inmiddels en daarmee is ook zichtbaar hoe groot de schuur gaat worden. Voorafgaand aan de bouw was er vanuit onder meer de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk protest tegen de bouw van de schuur. Volgens de belangenvereniging is de educatieschuur onder meer ‘buitenproportioneel groot’ en past deze niet binnen het authentieke karakter van het gebied. Ook zou de schuur onvoldoende bereikbaar zijn voor hulpdiensten. In overleg is de hoogte van de schuur uiteindelijk vastgesteld op 4,95 meter; een meter lager dan aanvankelijk was gepland.

In 2017 oordeelde de rechtbank Rotterdam dat de gemeente Molenwaard, ondanks de bezwaren van de belangenvereniging, terecht een vergunning had verleend aan de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) voor de bouw van een traditionele molenschuur bij de molens van Kinderdijk. De Rechtbank Rotterdam oordeelde dat de vergunningsprocedure zorgvuldig is doorlopen. Hiermee verklaarde zij het beroep van de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk ongegrond.

De 4,95 meter hoge schuur wordt bij de vierde molen van de Overwaard gebouwd. Jan-Dirk Verheij van de SWEK leg uit: “Deze vierde molen, die ook wel de contramolen wordt genoemd, wordt een museummolen. In de komende tijd wordt de schuur gebouwd en de molen verbouwd en in ere hersteld. Over ongeveer anderhalf jaar is de opening. De contramolen is een bijzonder exemplaar, want deze kon water van de Lage Boezem naar de Hoge Boezem malen èn andersom.”

Het is volgens Verheij de bedoeling dat bezoekers in groepen per boot naar de molen en de schuur gebracht worden. Hij vertelt: “Verdeeld over de schuur en de contramolen is er plaats voor maximaal vijftig mensen tegelijk. Bij deze molen zal vooral de techniek centraal staan. Bij de andere museummolens gaat het meer over de geschiedenis en het leven in een molen. In de educatieschuur komt een filmzaal en krijgen de bezoekers uitleg over de techniek van de molen en er worden gereedschappen getoond.”

Foto’s: Tineke den Boer en Peter Stam.

Legerhelikopters boven Kinderdijk.