ALBLASSERDAM – Het nieuwe megajacht van jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam heeft deze week een proefvaart gemaakt richting de zee. Nabij de Tweede Maasvlakte werd de zeewaardigheid van de boot getest. Woensdagavond 12 december 2018 werd de 109 meter lange Y718 weer naar Alblasserdam gesleept. Onder meer vanaf de Oost –en West-Kinderdijk en de Waterbushalte kon men het drijvende paleis voorbij zien varen. Dit viel extra op omdat voor het eerst ook de onderwaterverlichting aan stond. Dit zorgde voor een indrukwekkend schouwspel op de rivier de Noord.

De Y718, project Bravo, is één van de grootste privéjachten dat ooit is Nederland is gebouwd en werd op zaterdag 17 november van dit jaar te water gelaten. Aan boord van het jacht is ruimte voor 14 gasten en dertig bemanningsleden. Het vaartuig beschikt onder meer over een helikopterdek, jacuzzi’s, zwembaden, een bioscoop, onderwaterverlichting, een lift en airconditioning.

De geschatte prijs van schip is zo’n 218 miljoen euro. Volgens Oceanco kost een jacht namelijk ongeveer twee miljoen euro per strekkende meter.

Foto’s bij Alblasserdam: Peter Stam. Foto’s bij de Tweede Maasvlakte: Adri Schouten.