ALBLASSERDAM – Het stukje fietspad achter de woningen langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam is na negen jaar gesteggel deze week alsnog officieel in gebruik genomen. Het fietspad is de ontbrekende schakel in een aaneengesloten vrijliggend fietspad langs de hele dijk. Het stuk fietspad, dat ongeveer 160 meter lang is, is één van de duurste stukjes fietspad in het Damdorp. Volgens het Algemeen Dagblad heeft het fietspad 710.000 euro heeft gekost. De helft daarvan ging op aan juridische kosten. Wethouder Peter Verheij vertelde bij de opening toch blij te zijn dat het fietspad er nu eindelijk ligt. “Het doet bij  sommige omwonenden een beetje zeer, maar dit is de minst schadelijke versie.”

Voordat het fietspad er kwam, werd er jarenlang over vergaderd en geprocedeerd. Daarbij waren onder meer de Provincie Zuid-Holland, het Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, de gemeente Alblasserdam en de bewoners bij betrokken. Er was namelijk een afspraak tussen de bewoners van de Oost-Kinderdijk en het Waterschap dat er nooit een openbaar wandel – fiets, -of rijwielpad achter de huizen langs aangelegd zou worden. Daarom werd het fietspad, tijdens de aanleg in 2013, tussen de nummer 48 en 66 noodgedwongen onderbroken. Nadat vier van de acht bewoners schadeloos waren gesteld en na aanvullende afspraken met de bewoners, werd het fietspad alsnog aangelegd.

“Met deze opening gaat een lang gekoesterde wens van de gemeente en van vele inwoners in vervulling. De verkeersveiligheid neemt door de openstelling aanzienlijk toe,” zo liet de gemeente Alblasserdam vorige week al in een persbericht weten.

Provinciale fietsroute
Het nieuwe traject maakt deel uit van het provinciale fietsbeleid en is onderdeel van de provinciale fietsroute F366. Daarom heeft de provincie Zuid-Holland geld beschikbaar gesteld voor de aanleg ervan. De route loopt vanaf Krimpen aan de Lek tot aan Papendrecht.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Peter Verheij en de projectleider van de gemeente. Ook burgemeester Jaap Paans en wethouder Arjan Kraijo, en Simone van Heeren, algemeen directeur van de gemeente Alblasserdam waren bij de opening aanwezig. Verheij: “Na negen jaar geduld, vasthoudendheid, overleg en procedures is dit een mooie mijlpaal voor de verkeersveiligheid en het sluitstuk van het geheel vrijliggend tracé dijklint.”