ALBLASSERDAM – Honderden kinderen van Alblasserdamse basisscholen hebben woensdag 17 oktober 2018 deelgenomen aan de activiteiten tijdens de kick-off voor het natuurpaspoort. Bij de scouting aan de De Savornin Lohmanweg in Alblasserdam waren tal van activiteiten. Zo konden kinderen slootje springen, over een wip lopen, over balken over de sloot lopen, onder een net door kruipen, over het blotevoetenpad lopen en marshmallows maken bij het kampvuur.

De aftrap werd verricht door wethouder Arjan Kraijo door over het blotevoetenpad te lopen. Het was de bedoeling dat men door allerlei verschillende bakjes liep. Het ene bakje was gevuld met slootwater, het ander met houtsnippers en een volgende weer met hooi. Na het voltooien van een activiteiten konden kinderen de activiteit af laten stempelen in hun ‘paspoort’.

Vijftig activiteiten
Alle Alblasserdamse basisschoolleerlingen kregen in de week van 8 oktober 2018 op school een natuurpaspoort uitgedeeld. In dit paspoort staan vijftig activiteiten in de natuur die je gedaan zou moeten hebben voor je twaalfde verjaardag. Het bucketlistachtige paspoort wordt aangeboden door de gemeente in samenwerking met de natuur-bso van kinderopvang Wasko, het Alblasserdam Beweeg en Cultuur team (ABC-team), Scouting Alblasserdam en Kinderboerderij de Plantage.

Diploma
Het initiatief voor dit paspoort komt van Jolanda Huigen, buurtsportcoach natuur en lid van het ABC team. ,,Wij vinden het belangrijk dat kinderen lekker buiten spelen en ontdekken wat je allemaal kunt ondernemen in de natuur. Met dit paspoort willen we kinderen motiveren en uitdagen om de natuur in te gaan. Zodra alle activiteiten zijn afgevinkt, kunnen de kinderen een diploma ophalen bij de natuur-bso van kinderopvang Wasko”, legt Jolanda uit. Kinderen kunnen zelf aan de slag gaan maar ze kunnen zich ook aanmelden voor de activiteiten die de deelnemende organisaties aanbieden. Dit kan via de website www.abcalblasserdam.nl.

Foto’s: Peter Stam.