ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam heeft een vergunning aangevraagd voor de verbouwing van de werf aan de Marineweg 1 in Alblasserdam. Oceanco wil graag de ‘oude’ loods opknappen, verlengen en verhogen. Woensdagavond 12 september 2018 werden de omwonenden, tijdens een informatieavond in Landvast, op de hoogte gebracht van de plannen. Meer dan 200 buurtbewoners en gemeenteraadsleden kwamen langs om de plannen te bekijken. Een deel van de bewoners heeft geen bezwaar en is blij dat het verouderde pand wordt opgeknapt. Een ander deel is echter fel tegen het uitbreidingsplan, omdat deze bewoners van De Hellingen vrezen dat zij hun huidige uitzicht op de rivier kwijtraken en minder zon hebben.

Moderniseren
De jachtenbouwer wil de oude loods qua kleurstelling dezelfde uitstraling geven als de naastgelegen loods die in 2015 in gebruik is genomen. Oceanco meldt: “De vraag naar steeds grotere en complexere jachten heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering bij Oceanco. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is het nodig de hal te vergroten, de installaties te vernieuwen en de vloer te verzwaren. Naast de noodzakelijke aanpassingen voor het bouwen van de nieuwe generatie grotere jachten, zal het gebouw tevens verduurzaamd worden door het toepassen van betere isolatie, warmtepompinstallaties en zonnepanelen en zal de uitstraling van het pand worden gemoderniseerd.”

Maart 2020 klaar
Onder voorbehoud van de benodigde vergunningen, is de planning om begin 2019 met de werkzaamheden te starten en de verbouwing in maart 2020 af te ronden. De bestaande dak –en gevelconstructie zal, net als de vloeren binnen in de hal, gesloopt worden. Het pand krijgt nieuwe dak –en gevelbeplating en het dak wordt daarna voorzien van honderden zonnepanelen. Verder wordt er gewerkt aan de constructie van de verhoogde hal en deuropening en aan de verzwaring van de werkvloer van de hal.

Hoger en langer
Het is de bedoeling dat de loods negen meter langer wordt gemaakt; 4,3 meter langer aan de kant van de Dam en 4,7 meter langer aan de kant van de rivier de Noord. Verder wordt de loods een stuk hoger gemaakt. Volgens mensen die de informatieavond hebben bijgewoond, zou gaan om een verhoging van het dak van 3,65 meter en het plaatsen van dakspanten en zonnepanelen op dat dak, waardoor er nog eens zo’n 3,5 meter bijkomt.

Drama
Een aantal buurtbewoners was woensdagavond ‘not amused’ toen zij hoorden wat de plannen. “Een drama. Ons huis wordt minder waard, we krijgen minder uitzicht en minder zonlicht. Wat ik ook raar vind, is dat er al grondboringen zijn gedaan, voordat de buurtbewoners zijn ingelicht,” vertelde Kraanbaanbewoner Jan Christians, die daarbij bijval kreeg van de overige tafelgenoten die ook tegen de uitbreiding van de loods zijn. “En dan worden ook nog eens juist de lelijke ventilatoren die herrie maken niet verplaats naar de andere kant van het gebouw. Heel jammer dit.”

Zonlicht
Ook de buurtbewoners Bram en Ursula Verheul maken zich zorgen: Ursula: “Ik ben bang dat we heel veel zonlicht kwijt zijn als de hal wordt verhoogd. In de zomer valt dat waarschijnlijk nog wel mee, maar in het najaar en in de winter, als de zon lager staat, zullen wij daar zeker last van hebben. Door deze verbouwing van de loods wordt ons huis minder waard. Het is zelfs zo, dat toen we de woning kochten, de makelaar heeft gezegd dat de loods juist weg zou gaan.” Hoewel er feitelijk nooit iets bekend is gemaakt over een eventuele sloop, blijken meer bewoners van de Kraanbaan met dit idee geleefd te hebben, omdat ‘de makelaar’ dat gezegd zou hebben.

Geen discussie
Mevrouw Verheul vervolgt: “Wat ik ook jammer vind, is dat er vanavond eigenlijk niet gediscussieerd mag worden met de aanwezigen. Er hangen wat foto’s en er wordt een film gedraaid, maar er mogen geen (plenaire,red.) vragen gesteld worden, omdat ze bang zijn dat er dan een discussie ontstaat.”

Bezwaar
De buurtbewoners die het niet eens zijn met de plannen van Oceanco gaan proberen om een vergadering te beleggen met de Vereniging Van Eigenaren van hun appartementen aan de Kraanbaan, om zodoende gezamenlijk bezwaar te maken tegen de plannen. Dat bezwaar kan pas gemaakt worden, zodra de vergunningsaanvraag is ingediend.

Foto’s: buurtbewoners, Oceanco en Peter Stam.