ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam heeft afgelopen week het nieuwe superjacht Y717 (Project Shark) opgeleverd. Na het oplaten van ballonnen en na luid getoeter vertrok het jacht, dat naar verluidt de naam ‘DAR’ heeft gekregen, naar het ‘zonnige zuiden’. Op een digitale scheepskaart is te zien, dat het vaartuig richting Gibraltar vaart. Het negentig meter lange jacht werd in februari naar buiten gereden in Alblasserdam. In de maanden die volgenden werd het schip afgebouwd en werden er diverse proefvaarten gehouden.

Het jacht heeft een stalen romp en aluminium bovenbouw. Het ontwerp is van Luiz de Basto. Aan boord is plaats voor twaalf gasten, verdeeld over zes ‘hutten’. Verder is er ruimte voor 31 bemanningsleden. Aan de zijkanten heeft het jacht opvallend grote ramen. Verder is er aan boord een zwembad, een helikopterplatform, een sauna, een beachclub en een duikcentrum.

De Y717 heeft naar schatting zo’n 180 miljoen euro gekost. Het project had als bijnaam ‘Shark’, omdat het vaartuig op een hamerhaai als dit van bovenaf wordt bekeken.