ALBLASSERDAM  – Op basis van uitkomsten van een enquête onder bewoners aan de Van Eesterensingel gaat de gemeente Alblasserdam bij nieuwe openbare verlichting in woongebieden in het vervolg standaard LED-verlichting met warm wit licht toepassen. Gedurende een lange proefperiode zijn op een deel van de Van Eesterensingel zes verschillende kleuren LED-verlichting uitgeprobeerd. “Uit de reacties van bewoners blijkt dat openbare verlichting die warm wit licht uitstraalt als het meest prettig wordt ervaren,” aldus de gemeente in een persbericht.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet de enige reden waarom de gemeente overgaat op energiezuinige LED-verlichting. De gemeente meldt: “Behalve de onderhoudskosten neemt ook de lichtvervuiling af. Verlichting van lantaarnpalen moet niet alleen een gevoel van veiligheid geven, maar door bewoners ook als prettig worden ervaren. Een belangrijke reden voor de gemeente om bewoners bij het bepalen van de kleur te betrekken. Veel lantaarnpalen staan voor of dicht bij huizen waardoor verlichting ook storend kan zijn.”

Wethouder Peter Verheij vertelt: “Het gevoel van veiligheid mag echter nooit in het geding zijn. Door bewoners bij de beoordeling te betrekken hebben we een verantwoorde keuze kunnen maken.”

Eerste kwartaal 2018
Het is de bedoeling de andere proefvakken op de Van Eesterensingel in het eerste kwartaal van 2018 van dezelfde warm witte LED-verlichting te voorzien.

Kleurtemperatuur
‘Warm wit’ heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 Kelvin en is gelig van kleur. Ter vergelijk: daglicht is ongeveer 6000 Kelvin, naturelwit is ongeveer 4000 Kelvin en kaarslicht ongeveer 2200 Kelvin.