ALBLASSERDAM – Havenfestival 2017 is zaterdagavond 17 september afgesloten met een spectaculaire waveboardshow in de Alblasserdamse haven, met aansluitend het ‘Feest aan de Haven’. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een vuurwerkshow gegeven zou worden. Die werd één dag van te voren afgezegd; onder meer omdat de verzekering van Oceanco geen toestemming gaf. In samenwerking met het bestuur van het Havenfestival kreeg Landvast het voor elkaar om professionele flyboarders naar het Damdorp te halen.

De show ging zaterdag rond na 21.45 uur van start in de Haven. Door middel van krachtige waterstralen, opgewekt door een waterscooter, bewogen twee personen in verlichte pakken zich boven het water voort. Later in de show mocht Ariejanne de Koning, voorzitter van de Stichting Havenfestival ook mee de lucht in. Er werden salto’s gemaakt en er werd vuurwerk afgestoken. Tijdens de salto’s spoten de flyboarders ook wat water richting het publiek. Een aantal mensen liep hierdoor een nat pak op. Rond 22.00 uur was de show afgelopen en werden de stuntmannen getrakteerd op applaus.

Positief
Veel Damdorpers waren aanvankelijk sceptisch over het afgelasten van de vuurwerkshow, omdat de show al een jarenlange traditie is waar jaarlijks meer dan 2000 man naar komt kijken. Toch waren de reacties tijdens en na de flyboardshow vooral positief. Onder meer op de live-uitzending van de show op Facebook, die inmiddels zo’n 10.000 keer is bekeken, kwamen veel lovende reacties en honderden ‘likes’ binnen.

Geen vuurwerk meer
Overigens was de vuurwerkshow van 2016 waarschijnlijk (voorlopig) de laatste vuurwerkshow na een Havenfestival. Het bestuur van het festival laat weten dat vuurwerk inmiddels een ‘gepasseerd station’ is. “Een goede locatie wordt steeds lastiger. Ook met de verzekeringen is het niet makkelijk en daarnaast zijn we erg afhankelijk van het weer. Als de wind even verkeerd staat kan zo’n show al niet doorgaan. Tot slot wil het college van B&W van Alblasserdam het vanuit milieuoogpunt niet meer,” zo melden de bestuursleden Frank van Welzenis en André Ruikes.

Voorproefje
Ruikes vervolgt: “Maar we gaan zorgen voor een andere spectaculaire afsluiting. De flyboardshow van dit jaar is een voorproefje voor de afsluiting van volgend jaar.”

Feest aan de Haven
Na de flyboardshow volgde direct het ‘Feest aan de Haven’ (toegang is gratis) met van 22.00-01.30 uur diverse podia in en rondom Landvast, met onder andere een optreden van de Hermes House Band. De muziek ging rond 01.00 uur uit; daarna werd afgebouwd. Burgemeester Jaap Paans twitterde na afloop: “Ruim 2500 mensen maakten het ‘Feest aan de Haven’ tot een waar Festival! Dank ook aan Landvast, de politie en artiesten!”

Foto’s: Bart Vlot en Peter Stam.