bochanenterrein-mediumALBLASSERDAM – De twee beroepen die waren ingesteld tegen het bestemmingsplan Herontwikkeling Bochanenterrein in Alblasserdam zijn ingetrokken. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden en kan er binnenkort gestart worden met de bouw van 28 appartementen en de aanleg van 2400m2 winkeloppervlakte. Op het terrein langs de Plantageweg in het Damdorp wordt supermarkt Dirk van den Broek en een aantal dagwinkels gevestigd.

Beroep
De beroepen tegen het bestemmingsplan waren bij de Raad van State ingesteld door de eigenaar van winkelcentrum Makado en de winkeliersvereniging van het Makado. Deze week, op 7 december, zou de rechtszitting zijn, maar afgelopen vrijdag werd bekend dat is besloten om de beroepen toch in te trekken. Aanleiding hiervoor waren afspraken die zijn gemaakt tussen de gemeente, de projectontwikkelaar en de bezwaarmakers.

Afspraken met Makado
Verantwoordelijk wethouder  Arjan Kraijo legt uit: “De afspraken omvatten onder meer een positieve houding en medewerking van de gemeente rond het realiseren van een aantal plannen van zowel de eigenaar als de winkeliers van het Makado. Voorbeelden zijn het plaatsen van ondergrondse containers en het verbeteren van de zichtbaarheid van het Makado middels een bebordingsplan. Gemaakte afspraken zijn voor partijen voldoende gebleken om over te gaan tot het intrekken van de beroepschriften.”

Belangrijke impuls
Verantwoordelijk wethouder Arjan Kraijo is blij dat er na jaren nu een invulling wordt gegeven aan het braakliggende terrein. “Op de plek waar een garagebedrijf en de oude gemeentewerf het beeld bepaalden, komen nu een supermarkt, dagwinkels, appartementen en een groot parkeerterrein. Dit deel van het centrum krijgt daarmee een belangrijke impuls wat zal leiden tot meer levendigheid rond de Plantageweg. Het  intrekken van de beroepen betekent dat de projectontwikkelaar, Bogor uit Gorinchem, nu daadwerkelijk aan de slag kan met de invulling van het terrein,” aldus de wethouder.

Woningverkoop
Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling wil de mensen uit de omgeving bedanken voor de samenwerking: “Ik wil hierbij graag de direct omwonenden bedanken voor hun uitermate constructieve manier van overleg. Door dit goede overleg, is er vanuit deze hoek geen enkele zienswijze ontvangen. Dat is voor een ontwikkeling als deze redelijk uniek.”

Bochanen
Het pand van Bochanen aan de Plantageweg staat al bijna acht jaar leeg. In januari 2009 ging een groot deel van de garage in vlammen op, nadat kinderen vuurwerk naar binnen hadden gegooid. Het garagebedrijf verhuisde daarop naar de Ampèrestraat. Later kwam ook de oude gemeentewerf vrij, waardoor er ruimte vrijkwam voor woningbouw en de bouw van een supermarkt.

Planning
Bouter van Bogor laat weten dat de start van de verkoop van de appartementen gepland staat voor het eerste kwartaal van 2017. Het is de bedoeling dat halverwege 2018 de appartementen gereed zijn en supermarkt Dirk vanaf de Sportlaan is verhuisd naar de nieuwe locatie.

bochanenterrein-medium

Het garagebedrijf van Bochanen brandde in 2009 tot de grond toe af.

Het garagebedrijf van Bochanen brandde in 2009 tot de grond toe af.

bochanen [Desktop Resolutie]

In mei 2015 tekenden wethouder Kraijo en projectontwikkelaar Bouter een intentieovereenkomst. Een maand later stelde de gemeenteraad In juni van dit jaar stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de herontwikkeling vast.

In mei 2015 tekenden wethouder Arjan Kraijo (rechts) en projectontwikkelaar Jan Bouter van Bogor een intentieovereenkomst. Een maand later stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het terrein vast.