nedstaal-fabriek-staalfabriek-alblasserdamALBLASSERDAM – Staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam, dat precies een maand geleden aankondigde de deuren van het bedrijf te gaan sluiten, is in gesprek met twee overnamekandidaten. Dat meldt vakbond FNV in een brief aan hun leden. Wie de kandidaten zijn, is onbekend. De Andus Group, eigenaar van Nedstaal, is gevraagd om commentaar, maar zegt op zijn vroegst maandag te kunnen reageren op de FNV-brief.

Beste
“Het zou gaan om een gehele of gedeeltelijke overname. Uiteraard is een overname voor alle partijen de beste uitkomst en wij hopen dan ook dat de Andus Group alles op alles zet dit te realiseren,” zo stelt de vakbond.

Vergoedingen
Als er geen overname komt, wil Nedstaal het personeel via de lopende UWV procedure ontslaan. In het totaal gaat het om 200 werknemers die in dat geval hun baan kwijtraken. Over de vergoeding die daar tegenover staat, is onenigheid ontstaan. Nedstaal zou de transitievergoeding willen toepassen op de afgelopen twee jaar, omdat toen het bedrijf na een faillissement is overgenomen door de Andus Group. Per werknemer zou er 2/3 maandsalaris worden betaald. De vakbonden vinden dat dit niet in verhouding staat tot de vele jaren dat de meeste werknemers zich hebben ingezet voor het staalbedrijf. FNV is van mening dat er sprake is van ‘opvolgend werkgeverschap’ en dus dat alle dienstjaren mee moeten tellen. Dit is belangrijk voor de hoogte van de transitievergoeding en voor de opzegtermijnen.

Petitie
Om het standpunt kracht bij te zetten, wordt aan de Andus Group binnenkort een petitie aangeboden. “We willen de Andus Group oproepen hun morele verantwoordelijkheid richting de medewerkers van Nedstaal te nemen. We gaan de directie van de Andus Group een petitie overhandigen en een oproep aan de directie en Raad van Commissarissen doen,” aldus de FNV.

Quote500
Afgelopen maand kwam de eigenaar van de Andus Group, Tom van Rijn, in het nieuws door publicatie in de Quote500. De Quote 500 is een lijst van de op het moment van samenstelling vijfhonderd rijkste Nederlanders, jaarlijks uitgegeven door het zakenblad Quote. Volgens het blad doet Van Rijn het dit jaar met een winst van vijf miljoen euro beter dan voorgaande jaren. “En dus stijgt de man van staal met werkmaatschappijen in Nederland, België en Slowakije door naar 92 miljoen euro,” zo luidt het Quote-commentaar.

Onvermijdelijk
Vorige maand maakte de directie van Nedstaal bekend dat een sluiting van het bedrijf onvermijdelijk was. “De orderportefeuille bleef ver achter en de markt was al langere tijd slecht. De vraag van onze klanten was structureel enorm teruggelopen. We hebben zorgvuldig alles overwogen en afgewogen. De omstandigheden noodzaken echter tot deze zeer ingrijpende beslissing,” vertelde directeur Gita Hoogeveen vrijdagmiddag 4 november 2016 aan de 200 werknemers van Nedstaal. Meer daarover is hier te lezen.

staalfabriek-nedstaal-kabelbaan-staal nedstaal-fabriek-staalfabriek-alblasserdam