nedstaal-alblasserdamALBLASSERDAM – De bedrijfssluiting van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam was volgens de directie onvermijdelijk geworden. “De orderportefeuille bleef ver achter en de markt was al langere tijd slecht. De vraag van onze klanten was structureel enorm teruggelopen. We hebben zorgvuldig alles overwogen en afgewogen. De omstandigheden noodzaken echter tot deze zeer ingrijpende beslissing,” vertelde directeur Gita Hoogeveen vrijdagmiddag 4 november 2016 aan de 200 werknemers van Nedstaal.

Alles op alles
Volgens Hoogeveen is door de verkoopafdeling alles op alles gezet om opdrachten binnen te halen. “Helaas zonder voldoende resultaat. Nedstaal blijkt ondanks alle inspanningen, loyaliteit en betrokkenheid van de medewerkers het tij niet te kunnen keren. De orderintake is veel te laag en de directie ziet geen mogelijkheid om dit, ook in 2017, te verbeteren.”

Verlies
In plaats van winst maken, draaide het bedrijf in de afgelopen tijd vooral verlies. Directeur Hoogeveen vertelt: “De verliezen lopen in een rap tempo op en dat zal in de komende tijd alleen maar verder toenemen. Nedstaal is financieel niet in staat deze verliezen te dragen. De aandeelhouder is niet langer bereid om zonder uitzicht op enige verbetering de snel oplopende verliezen te blijven financieren. Snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Met instemming van de aandeelhouder is besloten om de bedrijfsactiviteiten van Nedstaal te beëindigen. Een zogenaamde bedrijfssluiting.”

Niet failliet; wel doorbetaald
Hoewel in de diverse media gemeld wordt dat Nedstaal failliet zou zijn, is daar geen sprake van. Het betreft volgens Hoogeveen een bedrijfssluiting: “Bij een bedrijfssluiting worden de klanten nog bediend, de leveranciers nog betaald en ook de mensen worden tot het einde van de productie doorbetaald. Het kan ook goed zijn dat er volgende week wat extra bestellingen zijn, omdat afnemers wellicht gaan hamsteren.”

Groot voordeel
Een bedrijfssluiting is volgens de directie gunstiger dan een faillissement. “Het grote voordeel van een bedrijfssluiting is dat het de kans op overname vergroot. Een overnemend bedrijf wil graag een goed werkend bedrijf en niet iets dat failliet is. En zeker  niet een bedrijf dat al eerder failliet is gegaan,” aldus Hoogeveen.

Naar huis
De medewerkers van Nedstaal zijn vrijdag, na de toelichting van de directie, naar huis gestuurd. Zondagavond wordt de productie hervat. De medewerkers zijn verzocht om, ondanks de sombere vooruitzichten, toch zo goed mogelijk het werk te blijven doen.

Versneld
Nedstaal is voornemens om opdrachten die er nog zijn, indien mogelijk, versneld te produceren en te leveren. Intussen zal voor alle medewerkers ontslag worden aangevraagd bij het UWV. Het is de bedoeling dat het staalbedrijf eind 2016 haar deuren sluit.

Verantwoordelijkheid
Koos de Meij, bestuurder van vakbond FNV laat weten snel in gesprek te willen met de directie van Nedstaal om een goede oplossing te vinden voor het personeel. “De directie heeft een verantwoordelijkheid naar haar werknemers toe en we gaan ervoor zorgen dat zij deze ook neemt,” stelt De Meij.

Zeer spijtig
Twee jaar geleden maakte Nedstaal een doorstart. Tweehonderd van de 280 banen werden toen gered. “Dat nu het doek alsnog valt is natuurlijk zeer spijtig. Het komt ook onverwacht, de Ondernemingsraad was volkomen verrast,”  aldus de Meij.

Meeleven
Het college van burgemeester en wethouder van Alblasserdam laat weten mee te leven met de medewerkers die hun baan verliezen: “De sluiting van Nedstaal is een harde klap voor de 200 mensen die daar nu nog werkzaam waren. Wij leven mee met deze mensen en hun gezinnen. Zij hadden na het faillissement hun hoop gevestigd op de Andus Groep. Wij betreuren het dat het niet is gelukt Nedstaal in een gezonde economische positie te brengen. Nedstaal is altijd een markant bedrijf geweest in de historie van Alblasserdam. Dat maakt deze klap des te pijnlijker,” zo laat het college in een reactie weten.

Hulp
“Wij zullen het bedrijf en de medewerkers waar nodig en mogelijk met UWV, Sociale Dienst en andere partners terzijde staan om te zorgen dat de 200 medewerkers elders een baan vinden. Ik heb daarover met de directie afgesproken nauw contact te houden over en weer. Het is nu aan de eigenaar van het Vastgoed (ruigenhil Vastgoed) om te bezien hoe zij in de exploitatie van het bedrijfsvastgoed wat Nedstaal achterlaat gaat voorzien. Wij zullen ook met hen in contact blijven,” aldus wethouder Peter Verheij.

nedstaal-alblasserdam

Nedstaal Alblasserdam