Fanfare SDG (Medium)ALBLASSERDAM – Het Fanfare Collectief geeft zaterdagavond 17 oktober 2015 voor de eerste keer een concert. Het betreft een uitwisselingsconcert in samenwerking met Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam. Zowel voor het Fanfare Collectief als voor Soli Deo Gloria is dit tevens een try-out in aanloop naar het concours in november. Het concert vindt plaats in Landvast, Haven 4 Alblasserdam en begint om 20.00uur.

Het Fanfare Collectief
Het Fanfare Collectief is een voortvloeisel uit de diep gewortelde wens om met enthousiaste, gemotiveerde muzikanten met een behoorlijke muzikale ervaring en bagage een orkest te formeren dat voorziet in het spelen van fanfaremuziek en (concert)projecten die doorgaans bij de eigen verenigingen niet mogelijk zijn.

Topniveau
Het Fanfare Collectief wil op topniveau fanfaremuziek spelen en promoten. Daarbij willen we ook inspiratiebron zijn voor nieuwe werken van componisten, en zullen we samenwerkingsverbanden met solisten aangaan. En dat op een onnavolgbare manier.

Programma
Het Fanfare Collectief begint zaterdag het optreden met A Farewell to Arms van componist Harrie Jansen. Geschreven in opdracht van het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee, ter gelegenheid van het afscheid van commandant Dick van Putten. Het werk begint met een statige inleiding, gevolgd door een virtuoos snel deel waarin humor en ernst elkaar afwisselen.

Echte wereld
Heaven on Earth van componist Maurice Hamers, van dit eerste divisie werk is het gedicht “Echte Wereld” van Huub Oosterhuis de inspiratiebron. Images van componist Henk Badings is een 3-delig fanfare werk wat bestaat uit de delen; Energico in G groot, Notturno in fis klein en Giocoso in F groot. Het Fanfare Collectief zal het allereerste optreden besluiten met Danzón No. 2 van componist Arturo Márquez.

Soli Deo Gloria
Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam zal naast het beoogde inspeelwerk “Dynamica” een tweetal werken ten gehore brengen: In 1971 componeerde Meindert Boekel het werk Three Motions. Dit jaar staat dit werk in de keuze lijst van verplichte werken voor concours. Soli heeft deze meesterlijke compositie die bestaat uit 3 delen ingestudeerd. Het werk bestaat uit een Maestoso ma moderato, Allegretto en tot slot een deel genaamd Allegro vivace. Hierna zal Soli het veel modernere werk Rubicon spelen. Het werk is geschreven door componist Bert Appermont in 2006.

Burgeroorlog
De Rubicon is een rivier in Noord-Italië die Julius Caesar met zijn leger overstak in 49 voor Christus, tegen de wil van de leiders van Rome in, die zijn macht vreesden. Een burgeroorlog volgde tegen rivaal generaal Pompeius Magnus, waarna Ceasar de macht greep als alleenheerser van Rome. “De Rubicon oversteken” is daarom een uitdrukking die aangeeft dat je een gevaarlijke, beslissende en onomkeerbare stap neemt. Het werk Rubicon bestaat uit drie delen die dit belangrijke moment in de geschiedenis belichten. Bijzonder aan Rubicon zijn de partijen voor de duduk (instrumentaal) en sopraan (zang). De zangpartij zal uitgevoerd worden door Manuela Fraikin.

Manuela Fraikin
De in Duitsland woonachtige Manuela Fraikin werd geboren in Rotterdam en heeft Alblasserdamse roots. Al heel vroeg won ze prijzen in verschillende wedstrijden in Nederland en ze was op de Nederlandse televisie te zien.  Manuela studeerde aan de Muziekacademie in Düsseldorf. In 2014 studeerde Manuela operazang aan de Academie voor Muziek en Theater in Leipzig.

Dirigent
Soli Deo Gloria Alblasserdam en Het Fanfare Collectief staan beide onder leiding van dirigent Jurgen Nab.
Meer informatie over dit concert is te vinden op www.sdgalblasserdam.nl en www.hetfanfarecollectief.nl.

Fanfare SDG (Medium)

Fanfare SDG2 (Medium)