uitsnede brinkhorst (Medium)ALBLASSERDAM – Henk (76) en Wil (74) Brinkhorst uit de Akkerwinde in Alblasserdam zijn vijftig jaar getrouwd. Burgemeester Jaap Paans ging deze week bij het tweetal op bezoek, om hen te feliciteren. Als cadeau overhandigde Paans, die voor het eerst als burgervader van het Damdorp op felicitatiebezoek ging, een boek over de Alblasserwaard.

“Prachtig zeg. Hier zijn we heel blij mee,” reageert mevrouw Brinkhorst.

Dirigent
Henk en Wil leerden elkaar kennen in Rotterdam. “Henk was dirigent van een jeugdkoor en mijn neef zat op dat koor. Toen er een keer solo gezongen moest worden, zei mijn neef: ‘Ik ken wel iemand die dat kan’. Hij nodigde mij en mijn vriendin uit. Zij was sopraan en ik alt,” vertelt de Alblasserdamse.

Mooie handen
Tijdens hun eerste ontmoeting viel Wil direct één ding op: “Zijn handen. Die waren zó mooi!” Van het één kwam het ander en uiteindelijk volgde er een huwelijk. Een huwelijk in het teken van muziek en zang, want beiden zijn groot liefhebber van muziek. Henk gaf bijna dertig jaar leiding aan een koor in Hendrik-Ido-Ambacht en Wil zong bij meerdere koren in de regio en in de Havenkerk. “En we hebben ook veel in ziekenhuizen gezongen. Dat was een prachtige tijd,” herinnert Henk zich. Zijn vrouw voegt met een glimlach toe: “En het is goed voor je relatie, want als je zingt, kun je geen ruzie maken.”

Kinderen
Na het trouwen heeft het echtpaar eerst vier jaar in Emmen gewoond, vanwege een baan die Henk daar kreeg. Sinds 1969 wonen de twee in Alblasserdam. Zij kregen twee dochters en één zoon. Inmiddels zijn er ook al zes kleinkinderen.

Oostenrijkse School
Henk is tot aan zijn zestigste docent geweest. Hij vertelt: “Ik begon in Alblasserdam als leerkracht op de Oostenrijkse (Mulo) School. Het houten schoolgebouw stond langs de Randweg; op de plek waar nu Koffiebar De Poort staat. Ik gaf les in tekenen en muziek. Na een aantal jaar is deze school gefuseerd en daarna nog een keer. Uiteindelijk kwam ik terecht op De Lage Waard in Papendrecht. Op mijn zestigste kreeg ik last van mijn heup en ben ik gestopt.”

Dram niet door
Aan het einde van het bezoek vroeg de nieuwe burgemeester nog om een tip. Mevrouw Brinkhorst antwoordde: “Volg je visie, maar dram niet door. En luister naar wat mensen te zeggen hebben.”

Onafscheidelijk
Na afloop twitterde Paans: “Henk&Wil Brinkhorst gefeliciteerd! Liefde voor muziek maakt onafscheidelijk en ‘dirigeert’ het leven.” Bij dit bericht plaatse Paans een foto van twee poppetjes die dicht tegen elkaar stonden. Die poppetjes waren door de dochter van het echtpaar gehaakt. Zij ziet haar ouders als een onafscheidelijke Siamese tweeling.

IMG_5557 (Medium)