aanrijding Lekdijk Nieuw-Lekkerland10NIEUW-LEKKERLAND – Mick van O. (24) is woensdag 17 juni 2015 in hoger beroep door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar. Die straf is hoger dan eerder door de rechtbank werd opgelegd. De 24-jarige man reed op 24 maart 2012 met negentig kilometer per uur in op een motorrijdend echtpaar op de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland.

Inhalen
De man reed hard achter een vriend aan en deed volgens getuigen een wedstrijd. Op de Lekdijk, waar een maximumsnelheid van zestig kilometer per uur geldt, haalde de man voor een bocht wielrenners in, waardoor hij op de andere weghelft terecht kwam. De tegemoetkomende motorrijder zag hij te laat. Na een uitwijkmanoeuvre botste de man alsnog in volle vaart op het echtpaar. De motorrijders werden gelanceerd en kwamen op het talud van de dijk terecht. Politie, brandweer, ambulance en de traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen.

Been geamputeerd
De 57-jarige man uit Hoogvliet, die de motor bestuurde, raakte een been kwijt en lag weken lang in coma. Inmiddels is hij weer bij kennis en kan hij zich verplaatsen in een rolstoel. Zijn 44-jarige vrouw liep zes kaakbreuken op en brak botten in beide benen. Zij kan zich nog voortbewegen op krukken.

Levenslang
“Ons hele leven is verwoest. Het is elke dag overleven in plaats van leven. Wij hebben levenslang,” vertelden Hoogvlieters in de rechtszaal. De twee gaven aan dat zij graag willen dat Van O. als extra straf maandelijks geld over gaat maken aan een revalidatie-instelling. Van O. zei het nooit gewild te hebben. “Was mij dit maar overkomen,” huilde hij.

Te zwaar
De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van een maand, een jaar rijontzegging en betaling van duizend euro smartengeld aan de invalide motorrijders. De rechter ging mee in die eis en legde de gevraagde straf op. Van O. vond zijn straf echter te zwaar en ging in hoger beroep. Hij kan naar eigen zeggen zijn rijbewijs niet missen in verband met zijn werk.

Roekeloos
Het hoger beroep werd twee weken geleden door het gerechtshof in Den Haag behandeld. De hofaanklager zag echter niets in een lichtere straf. Volgens de aanklager heeft Van O. zeer onnadenkend en roekeloos gereden. Hij eiste daarom in plaats één jaar rijontzegging, twee jaar rijontzegging, plus de eerder opgelegde straf.

Uitspraak
Woensdag deed het gerechtshof uitspraak in de zaak en veroordeelde Van O. tot een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar. Daarnaast moet de man duizend euro aan immateriële schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Cassatie
Zowel het Hof als Van O. hebben twee weken de tijd om in cassatie te gaan. Doen zij dat niet, is de straf definitief.

Tekst en foto’s: Peter Stam.