koningshuis nederland (Medium)REGIO – Koning Willem-Alexander en koningin Màxima komen samen met de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op Koningsdag naar Dordrecht. Prinses Beatrix is niet van de partij. Dat maakte burgemeester Brok maandag 23 maart 2015 tijdens een persconferentie bekend. Koningsdag 2015 is dit jaar voor het eerst in nieuwe stijl. Willem-Alexander wilde het anders aanpakken dan zijn moeder. Maandag werd bekend dat de koninklijk familie langs vijf belangrijke plaatsen in Dordrecht zal lopen.

Vlootschouw
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen om 11.00 uur per boot aan op Groothoofd, het eerste icoon. Daar wordt een ‘grande parade’ gehouden met vijftig schepen waaronder een containerschip en een stoombaggerschip. De koninklijke familie zal de vlootschouw vanaf een tribune op de kade aanschouwen.Na de botenparade gaan Willem-Alexander en Máxima zelf ook aan boord van een boot en varen ze via de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven naar de Grote Kerk. In het tweede icoon zal het Bach-koor de familie toezingen tijdens een besloten bijeenkomst. Ook zal het Bach-orgel worden bespeeld.

Made in Dordt
Vervolgens gaat de koninklijke familie met een elektrische bus naar het Scheffersplein. Bij het derde icoon van de stad staat Made in Dordrecht centraal. Inwoners mogen dan lokale lekkernijen, producten en kunsten tentoonstellen aan het koningspaar. Bakkers mogen hier bijvoorbeeld hun mooiste taarten laten zien en ook jevenerstoker Rutte krijgt speciale aandacht. Willem-Alexander en Máxima zullen met hun gevolg daarna ook nog naar het Hof van Nederland gaan en het Statenplein.

Concert
Om 13.15 uur is de optocht door Dordrecht afgelopen. Wel wordt er daarna nog een concert gehouden op het Statenplein. Onder anderen Dordtenaar Nielson en Lucien Foort uit Rotterdam treden daar op.

Geen Beatrix
Opvallende afwezige op 27 april is prinses Beatrix. Ook prinses Mabel, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vieren geen Koningsdag in Dordt. Burgemeester Brok heeft niet gezegd waarom ze er niet bij zullen zijn. Prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prinses Marilène en hun kinderen komen waarschijnlijk wel.

Bron: Rijnmond.nl. Foto: RVD.

koningshuis nederland (Medium)