fiets gestolen gazelle (Medium)ALBLASSERDAM – In Alblasserdam zijn in de afgelopen vier maanden tientallen fietsen gestolen. “De maand maart is net vijf dagen oud en er zijn wéér vijf fietsen gestolen. We willen hier echt wat aan doen,” stellen de Alblasserdamse wijkagenten Arjan de Haan en Robert Jan Schaeffer. “Maar,” vervolgt Arjan: “We hebben daarbij wel de hulp van alle Alblasserdammers hard nodig. We moeten het met elkaar doen.”

112
“Dus zie je iemand met een fiets die op slot staat lopen en je vertrouwt het niet? Denk dan niet: ‘Hij zal zijn sleuteltje wel verloren zijn.’, maar bel direct 112. Wij zoeken wel uit of het wel of niet klopt. We rijden liever tien keer voor niks, dan dat er één keer te weinig wordt gebeld,” aldus De Haan.

Piek
De wijkagenten spreken van een ‘gigantische piek’. “Ten opzichte van vorig jaar zien we een forse stijging van het aantal fietsendiefstallen. In de afgelopen vier maanden gaat het om minstens veertig fietsen. Vaak betreft het vrij nieuwe Gazelle-fietsen. Gisteren, woensdag 4 maart, werden er tussen 12.00 en 13.00 uur weer twee fietsen gestolen. Er moeten mensen zijn die dat gezien hebben, maar die hebben helaas niet gebeld,” vertelt Robert Jan Schaeffer.

Priemende ogen
Om de diefstallen een halt toe te roepen, zijn de wijkagenten bezig met diverse acties. Één van de plannen is om in Alblasserdam posters op te hangen met ‘priemende ogen’. De methode met een psychologisch effect (dieven voelen zich bekeken) wordt afgekeken van een proef in Newcastle (Engeland), waar het middel met succes werd ingezet op een universiteitsterrein waar tientallen fietsen gestolen werden. Ook in Dordrecht bleek een proef succesvol te zijn.

Zet die fiets VAST
De agenten hopen echter ook middels preventie door de burger zelf het aantal diefstallen terug te kunnen dringen. Schaeffer: “We zien vaak dat de fietsen die gestolen worden wel op slot staan, maar niet vast. Ons advies is: alsjeblieft, zet die fiets met een ketting ergens aan vast! Maak het fietsendieven niet zo makkelijk dat ze de fiets alleen maar op hoeven tillen om hem mee te nemen. Verder is het belangrijk dat mensen bij aankoop van een fiets, altijd het framenummer checken. Dat kan op de site Stopheling.nl.”

Lastig
De ‘hotspots’ voor de fietsendieven zijn op plekken waar veel fietsen staan. “Bijvoorbeeld bij het Makado, het zwembad en Dirk. Maar ook op rustigere locaties zijn fietsen verdwenen. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts. Dat maakt het voor ons ook zo lastig. Dus nogmaals: zie je iets verdachts? Denk niet na, maar bel direct 112,” besluit De Haan.

Één van de fietsen die woensdag bij het Makado in Alblasserdam werd gestolen...

Één van de fietsen die woensdag bij het Makado in Alblasserdam werd gestolen…