IMG_0061 (Medium)ALBLASSERDAM – Bij Sportcentrum Blokweer in Alblasserdam is dinsdag 9 december 2014 een nieuw kunstwerk onthuld. Het aluminium kunstwerk werd gemaakt door kunstenaar Roel Teeuwen en kostte ongeveer twaalfduizend euro (inclusief arbeid, materiaal en plaatsing).Het werk staat symbool voor de gloednieuwe gezamenlijke entree van het sportcentrum. Een plek waar ontmoeten, bewegen en spelen centraal staat. Het kunstwerk staat buiten op de patio tussen de twee gebouwen en brengt tegelijkertijd scheiding en verbinding teweeg.

Mot dat nou?
Samen met wethouder Dorien Zandvliet (cultuur) verrichtte Teeuwen het moment van overdracht. Dit werd gedaan door de verlichting in het kunstwerk in te schakelen. Daarnaast lichtte kunstenaar Roel Teeuwen zijn werk toe. “Mot dat nou van onze centen? Waar is dit nou voor nodig? Dat zijn vragen die je veel hoort, als het gaat om kunst in de openbare ruimte. Mensen zijn soms zo negatief. We mogen ons gelukkig prijzen dat we bestuurders en raadsleden hebben die beseffen dat het de kleine dingen zijn die het doen,” stak Teeuwen van wal.

Grassprieten
Hij vervolgde: “Je zou dit kunstwerk kunnen vergelijken met een bosje bloemen of een bosje grassprieten. Een vorm zoals een grassprietje, prachtig eigenlijk zo’n dun rank ding. Geworteld in de aarde, maar reikend naar de hemel. En daar zijn we weer terug bij de ontwerper en maker. Een beeldhouwer die gefascineerd is door de natuur. Roel Teeuwen en sprieten horen eigenlijk heel erg bij elkaar.”

Samenspel
Het werk bestaat uit twaalf driehoekige elementen die zachtjes bewegen op de wind. Teeuwen: “Door twaalf van deze elementen te schakelen, ontstaat een grondvorm die uiteindelijk beeld vormt. Een woud van sprieten, met wisselende richtingen, waarvan ieder vlak het licht weer op zijn eigen manier oppakt en vertaalt in donkere en lichtgrijze tinten. Een spel van licht. Met een plaatdikte van twee millimeter zijn de sprieten dik genoeg om constructieve stijfheid te hebben, maar ook dun genoeg om zich door de wind te laten bewegen. De elementen wind en zon spelen hun spel. Dan kom je vanzelf bij het woord ‘samenspel’. Deze titel staat eigenlijk symbool voor datgene dat hier gebeurt. Twee takken van sport, nat en droog, komen samen in een gebouw waar bewegen en plezier van het bewegen centraal staan. Waar mensen elkaar ontmoeten en het spel van bewegen spelen. Samen.”

Troep
Wim van Krimpen haalde tijdens een korte toespraak namens Blokweer enkele reacties aan, die onder de aankondiging op Alblasserdamsnieuws.nl stonden. “Iemand vroeg: ‘Wat hebben we aan die troep?’ Een goede, ietwat directe vraag. Het antwoord is: Alblasserdam is gewoon weer een stukje mooier. Een ander vroeg: ‘Kunnen we van dit geld niet beter boeven gaan vangen?’ Er moeten inderdaad boeven gevangen worden, maar er moet ook geld zijn om het dorp mooier te maken.”

Herinrichting
Het kunstwerk is gemaakt van geanodiseerd aluminium, is circa 2.60 meter hoog en wordt opgenomen in de Kunstroute, een wandel- en fietsroute langs kunstwerken in Alblasserdam. De gemeente heeft Teeuwen gevraagd om een werk te maken voor de nieuwe entree van Blokweer. Door de herinrichting van de buitenruimte rondom het sportcentrum moest het daar aanwezige kunstwerk van Teeuwen wijken. Het oude ‘buizenkunstwerk’ is gedemonteerd en staat voorlopig bij Teeuwen thuis. “Terugplaatsen op de oude locatie kon niet en op de nieuwe locatie paste het werk niet. Als kunstenaar kijk je naar welk kunstwerk op welke plek past. Een mooi beeld op een slechte plek vernielt alle twee,” aldus Teeuwen.

 

IMG_0040 (Medium) IMG_0042 (Medium) IMG_0044 (Medium) IMG_0061 (Medium) IMG_0071 (Medium)