ALBLASSERDAM – De drie mannen die er onder meer van verdacht worden dat zij op 1 september 2013 zo’n 240 computers en een oplegger hebben gestolen bij Kroon Transport in Alblasserdam, zijn weer op vrije voeten. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de mannen opgeschort voor onbepaalde tijd. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de mannen langer vast zouden zitten, dan ze bij de behandeling van de zaak op 27 mei, mogelijk aan straffen opgelegd zouden krijgen. Ook de persoonlijke omstandigheden van het drietal speelde een rol.

Arrestatieteam
Een 44-jarige man zonder vaste woonplaats, een 33-jarige man uit Tilburg en een 34-jarige man uit Dordrecht werden na uitgebreid politieonderzoek door het arrestatieteam in de boeien geslagen. Het onderzoek startte na een inbraak in de nacht van 31 augustus op 1 september bij transportbedrijf Kroon in Alblasserdam. Van ongeveer 30 vrachtwagens werden de dekzeilen kapot gesneden. De daders vertrokken uiteindelijk met pallets met daarop ruim 240 desktopcomputers. Bij de diefstal werd gebruik gemaakt van een trailer van het transportbedrijf. De gestolen oplegger werd enkele dagen later leeg teruggevonden in Brabant.

Onderzoek
Onderzoek wees uit dat de gestolen computers bij een bedrijf met diverse vestigingen in Nederland werden aangeboden. In totaal dertien filialen werden gelijktijdig door de politie doorzocht. Tijdens deze acties werd het overgrote deel van de gestolen computers aangetroffen en in beslag genomen. De acties vestigden de aandacht op twee verdachten die de computers leverden aan het internetbedrijf. Zij werden in oktober 2013 aangehouden voor heling.

Onschuldig
De mannen zelf ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. De 44-jarige zei: “Ik snap de aanklacht wel, want ik heb een behoorlijk strafblad, maar al die feiten waarvan ik nu word beschuldigd heb ik echt niet gedaan. Maar goed, het kan me ook niets meer schelen, want ik ga toch naar een kliniek voor mijn gokverslaving. Daar zit ik nog langer binnen,”.

Acht feiten
J. B. wordt er behalve de computerdiefstal van verdacht dat hij op Schiphol 95 Hugo Boss jassen heeft gestolen en in Zoetermeer 8700 washandjes. In Lichtenvoorde zou hij een verwarmingsketel hebben meegenomen en in Veghel een aggregaat en een gereedschapskar met inhoud. Verder zou J.B. in Sint Oedenrode bij de Albert Heijn kratten met verzorgingsproducten hebben gejat en in Oss 32.000 hebben losgepraat bij  een vrouw. Tot slot zou hij van dezelfde vrouw 9000 euro hebben gepind.

Vijf feiten
De 33-jarige M. van T. uit Tilburg wordt verdacht van vijf feiten die te maken hebben met oplichting. Zoals het stelen van een oplegger met computers in Alblasserdam en een vrachtwagen in Oss en het stelen van een busje in De Lier. De 34-jarige C. J. uit Dordrecht wordt van ongeveer dezelfde feiten verdacht.

DNA was verplaatsbaar
Zowel M. van T. als C. J. ontkennen elke betrokkenheid. “Hij is er niet bij geweest. Cliënt staat niet herkenbaar op de beelden en zijn partner zegt dat hij die avond en nacht bij haar in Tilburg was. Toen hij de spullen verhandelde, wist hij niet dat het om gestolen goederen ging,” vertelde de advocaat van Van T. Dat in één van de aangetroffen handschoenen zijn aangetroffen met het DNA van de verdacht, zegt volgens de advocaat niet zo veel. “Dat betekent niet dat hij in dat voertuig heeft gezeten. Het gaat puur om handschoenen die iemand anders ook meegenomen zou kunnen hebben. Het DNA was dus verplaatsbaar.”

Belangrijk onderdeel
De officier van justitie was het niet eens met de advocaat en zei: “In combinatie met de getuigenverklaring is dit wel een belangrijk onderdeel.” De man was nog maar korte tijd op vrije voeten. Hij had in België een gevangenisstraf van vijf jaar uitgezeten. Voor welke feiten dat precies was, is nog niet bekend.

Moeder
Tot slot was het woord aan verdachte C. J. “Ieder bewijs voor diefstal ontbreekt,” stelde zijn advocaat. Zelf smeekte J. bij de rechters om vrij te komen. “Mijn moeder heeft een beroerte gehad en kan niet meer reizen. Ik vrees dat zij een nieuwe beroerte krijgt en dat dat misschien wel haar laatste is. Ik wil die laatste dagen bij haar doorbrengen, want ik heb  maar één moeder.”

Rechtszitting
De rechtbank wees de verzoeken om de voorlopige hechtenis op te heffen toe. Na de rechtszitting die binnenkort wordt gehouden, zal moeten blijken of de mannen schuldig zijn en of ze nog langer de cel in moeten.