PAPENDRECHT – De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag 12 december een 28-jarige man uit Papendrecht veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, een taakstraf van 150 uur (waarvan vijftig voorwaardelijk) en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 2 jaar. Dit omdat hij vorig jaar in Sliedrecht na de kerstborrel bij IHC, in beschonken toestand zijn 64-jarige collega, die later in het ziekenhuis overleed, aanreed. De Papendrechter reed na het ongeval weg en meldde zich niet. De politie kwam hem tien dagen later op het spoor via een schadeherstelbedrijf. De straf is fors minder dan de twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, die justitie twee weken geleden eiste.

De rechtbank sprak K. K. vrij van dood door schuld in het verkeer.  “De door verdachte gemaakte verkeersfouten zijn niet zonder meer voldoende om dood door schuld aan te nemen, gelet op de omstandigheden waaronder het ongeval heeft plaatsgevonden. Hierbij speelt met name de (slechte) zichtbaarheid van het slachtoffer en zijn onverwachte aanwezigheid op de rijbaan een rol. Ik veroordeel u voor gevaarzetting in het verkeer, doorrijden na een ongeval en rijden onder invloed,” zei de rechter.

Van de 150 uur taakstraf, zijn vijftig uren voorwaardelijk. Aan dit voorwaardelijke strafdeel heeft de rechtbank de bijzondere voorwaarden verbonden dat de verdachte zich zal laten behandelen bij Yulis en BoumanGGZ.

Zowel de Papendrechter als het Openbaar Ministerie hebben veertien dagen de tijd om te laten weten of zij in hoger beroep gaan tegen het vonnis. Doen zij dat niet, is de straf definitief.