IMG_7911 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Drie Alblasserdammers die in de afgelopen maanden een oud apparaat hebben ingeleverd, kregen daar dinsdagavond 19 november uit handen van wethouder Sjoerd J. Veerman een cadeau voor terug. De actie was onderdeel van het project ‘Lever in en win’. In het totaal werden in Alblasserdam 164 apparaten ingeleverd. Dat is één op elke 117 inwoners. Chantal Versteeg won een Bosch Free Stofzuiger, Dittie Udo won een Bosch Kookworkshop en de heer G. Rietveld won een Bosch Multitool.

De inlever / winactie die liep van 7 september tot 26 oktober, was bedoeld om inwoners van het Damdorp te wijzen op het belang van het recyclen van elektrische apparaten zoals spaarlampen, MP3-spelers, smartphones, laptops en stofzuigers.

“De couponactie was een groot succes,” vertelde wethouder Veerman. “In alle 37 deelnemende gemeenten zijn 14.398 coupons geregistreerd. De actie heeft daarmee een respons van ruim 16%, wat erg hoog is. Alblasserdam loopt iets achter op het gemiddelde met 1 ingeleverde coupon op elke 117 inwoners, het gemiddelde van alle 37 gemeenten was 1 op 105 inwoners.”

Bijna 90% van het materiaal uit oude apparaten kan weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Oude apparaten kunnen worden ingeleverd bij de milieustraat en de kringloopwinkel, maar ook bij de elektronicawinkel als daar hetzelfde apparaat nieuw wordt gekocht.

De campagne Gooi niet weg, lever in! wordt door afval- en energiebedrijf HVC samen met 37 deelnemende gemeenten in Noord- en Zuid Holland georganiseerd, en wordt mogelijk gemaakt door Wecycle en Bosch.

IMG_7911 [Desktop Resolutie] IMG_7902 [Desktop Resolutie]