IMG_3433 (Kopie)ALBLASSERDAM – De Stichting Bont voor Dieren gaat een ‘boze’ brief naar wethouder Ad Cardon van Alblasserdam sturen. De stichting laat weten het ‘schandalig’ te vinden dat de PvdA-wethouder vorig week de arrensleetentoonstelling in het Damdorp heeft geopend met een dode vos om zijn nek. “Onze brief met alle informatie over het vreselijke dierenleed achter de vossenkraag is onderweg naar Alblasserdam,” zo laat Bont voor Dieren weten.

Verkleedpartij
In het Algemeen Dagblad van dinsdag 16 april vertelt de wethouder weten dat hij niet eens had gezien dat het om een vos ging. “De verhuurder van de arrenslee hebben die kleding gebracht. Ik kwam zelf met mijn beste pak, maar zij hadden nog een hoge hoed en een bontje voor me. Ik had niet gezien dat het een vos was. Het was gewoon een leuk verkleedpartijtje, waar ik niets mee wilde uitdragen. ”

Schandalig
Bont voor Dieren kan de ‘leukigheid’ er niet van inzien. “Schandalig. Een wethouder uit Alblasserdam, nota bene van de PvdA die mede-verantwoordelijk was voor het nertsenfokverbod, opent een tentoonstelling met een dode vos om zijn nek. Hij lijkt er, samen met zijn bontdragende gezelschap, nog trots op te zijn ook.” Bont voor Dieren is een stichting die zich inzet vóór de dieren en tégen bont. De stichting vindt bont een overbodig en wreed product. en vindt dat niemand bont nodig heeft om zich mooi of warm te kleden.

Mildere Alblasserdammers
Sinds de stichting  ‘Bont voor Dieren’ op Facebook naar Alblasserdamsnieuws.nl heeft gelinkt, stromen de reacties van ‘bonthaters’ binnen.  De woorden ‘walgelijk’ een ‘schandalig’ worden daarbij zeer regelmatig gebruikt. Opvallend is dat de Alblasserdamse reageerders over het algemeen een stuk milder zijn in hun oordeel.  “Wat een gezever over zo’n honderd jaar oud vossenlijk .Als hij vandaag de kippen opvreet, willen ze er gelijk vanaf maar het bontje laten zien mag natuurlijk niet want dat is zielig; de diverse reacties trouwens ook,” vindt Simon uit Alblasserdam.

Verbazing
De Damdorper krijgt bijval van dorpsgenoot Peter van Driel, die stelt: “Vol verbazing heb ik de reacties gelezen. Wat een overdreven politiek correct geneuzel op een wethouder die een oude vossenpels om zijn nek heeft. Het ‘beessie’ is waarschijnlijk al tientallen jaren geleden om het leven gekomen, maar de reageerders doen net of de wethouder de vos afgelopen week zelf geschoten heeft. Een beetje respect voor ouderen zou best op zijn plaats zijn.”

Signaal
Toch zijn ook veel mensen het niet eens met het optreden van Cardon. “Het gaat om het signaal wat je afgeeft naar de maatschappij. En dat signaal is in dit geval gewoon fout. Klaar, zo simpel ligt het,” stelt één van de reageerders.  Cardon zegt in het AD dat hij het zat is om slachtoffer te zijn van kritiek op zijn publieke optredens. “Mensen kijken alleen naar de buitenkant en beoordelen me niet op prestaties. Ik had nooit wethouder moeten worden. Daarom ben ik blij dat ik de functie aan het eind van mijn ambtstermijn neerleg,” aldus de 70-jarige wethouder in de krant.