IMG_7734 [Desktop Resolutie]NIEUW-LEKKERLAND – Toen in november in het nieuws kwam dat de 20-jarige Tim Ribberink zelfmoord had gepleegd, omdat hij gepest werd, was voor Jonathan van der Meulen (16) de maat vol. “Ik dacht: nou is ’t klaar. Hier moet wat aan gedaan worden,” aldus de inwoner van Nieuw-Lekkerland. Hij zette zijn schouders onder het project ‘Stop Pestgedrag’. Inmiddels hebben vier andere mensen zich aangesloten en is er een speciaal comité in het leven geroepen. “We willen pesten tegen gaan en gepeste kinderen helpen,” vertelt Jonathan.

Comité
De vier andere Lekkerlanders sloten zich onlangs bij Jonathan aan, na een oproep van hem op Twitter. In het comité zitten nu behalve Jonathan ook Mariska Visser (16), Suzanna Meerkerk (16), André Rietveld (30) en Petra van den Berg (24). Wekelijks komt het comité zo’n twee à drie keer per week bij elkaar om de plannen door te nemen.

Zelf gepest
“Na die zelfmoorden van de afgelopen tijd moest ik denken aan mijn tijd. Ik ben zelf negen jaar lang gepest geweest en ik vond dat er echt wat aan gedaan moest worden. Er lopen namelijk veel gepeste mensen met zelfmoordneigingen rond. Wij proberen deze mensen te helpen door naar hen te luisteren en als het nodig is, hen door te sturen naar een psycholoog. Vaak helpt het als mensen van zich af kunnen schrijven,” aldus Jonathan.

Plannen
Plannen heeft het comité in overvloed. Suzanna vertelt: “We richten ons op ‘internetpesten’ en op ‘live-pesten’. We gaan binnenkort langs op scholen om daar presentaties te geven. Ook willen we bij winkelcentra gaan staan om informatie te kunnen geven. Daarbij willen we ook de ouders van kinderen benaderen. Vaak weten zij niet eens dat hun kind gepest wordt. Verder zijn we druk bezig met een eigen website en een Twitter –en Facebookaccount. Daar worden gedichten geplaatst die door Mariska zijn geschreven en mensen kunnen ons via Twitter en Facebook via privéberichten benaderen. Ze krijgen binnen 24 uur antwoord.”

Snel gegaan
André, die ‘campagne’ voert voor het initiatief, staat er versteld van in welke stroomversnelling het project is gekomen: “Het is allemaal heel snel gegaan. We zijn eigenlijk pas twee weken echt actief en als je kijkt wat we nu al hebben bereikt! Zelfs RTV Rijnmond en Hart van Nederland gaan er aandacht aan besteden. Dat hadden we niet durven dromen.” Jonathan vertelt verder: “Dit hadden we niet verwacht. Het is echt ‘klats boem’ gewoon zoveel aandacht krijgen we. Iedereen reageert heel positief. Inmiddels hebben ook al best veel gepeste kinderen hun verhaal verteld. Het geeft een enorme kick als je deze mensen kunt helpen.”

Logo’s
Petra zorgt onder meer voor de logo’s die gebruikt gaan worden. “We hebben er voor gekozen om ons dochtertje als boegbeeld te gebruiken met daarbij de tekst: “Ik word later geen pester. Jij toch ook niet?”. Ik weet ook dat we pesten er niet mee kunnen stoppen, maar we kunnen wel de gepeste mensen helpen en iedere pester die we op een ander spoor kunnen brengen is er één.”

‘Stop Pestgedrag’ is op Twitter te vinden via deze link en via Facebook via deze link.

IMG_7719 [Desktop Resolutie]

Op de foto staan van links naar recht: Jonathan van der Meulen, Suzanna Meerkerk, André Rietveld en Petra van den Berg. Mariska kon helaas vanwege gezondheidsredenen niet aanwezig zijn.

IMG_7734 [Desktop Resolutie] IMG_7744 [Desktop Resolutie]

Deel dit bericht via...