ALBLASSERDAM – Een 40-jarige Alblasserdammer heeft donderdag 11 oktober in de rechtbank van Dordrecht 250 euro van zijn boete gepraat. De man werd op 20 mei 2012 door een wijkagent in Alblasserdam betrapt op wildplassen. Nadat hij daarvoor een boete kreeg, raakte hij geïrriteerd. Toen er, nadat hij wegliep nog veel meer agenten op de melding afkwamen, werd hij nog geïrriteerder. Volgens de officier van justitie heeft de Damdorper agenten vervolgens uitgemaakt voor ‘kankermongolen’. Voor deze belediging werd een boete uitgeschreven van 500 euro. De man tekende bezwaar aan tegen de hoogte van die boete en mocht donderdag zijn verhaal uitleggen.

“Het café was al dicht en ik moest plassen. Ik mocht niet meer naar binnen en deed het niet tegen een gevel of een huis, maar gewoon netjes in de bosjes,” vertelde de 40-jarige. “Toen kwam de wijkagent en hij vroeg lachend of ik klaar was. Ik zei: ‘ja’.  Waarop hij zei: ‘Dan krijg je van mij een boete’.  Eerst geloofde ik hem niet. Toen bleek dat het echt zo was werd ik geïrriteerd. Ik vond zijn reactie overdreven. Alblasserdam is een dorp waar iedereen wel eens wildplast. Ik maakte nog bezwaar, maar mijn vrouw nam me mee. Terwijl we wegliepen, kwamen veel meer agenten op de melding af en één riep iets naar me. Dat irriteerde me nog meer, waarna ik riep: ‘Wat motten jullie nou, stelletje mongolen?’ Vervolgens werd ik gelijk hardhandig door minstens vier agenten tegen de grond gewerkt.”

Stelletje mongolen
Dat de Alblasserdammer het woord ‘kanker’ als bijvoeglijk naamwoord gebruikt zou hebben, ontkent hij. “Ik riep: ‘stelletje mongolen’. Het woord ‘kanker’ heb ik niet gebruikt. Een boete van 500euro voor deze woorden vind ik echt te hoog. In mijn ogen hebben de agenten het toch zelf wel een klein beetje uitgelokt,” stelde de man.

Ongepast
De officier van justitie vond ook het woord ‘mongolen’ erg ongepast. “Er is tegenwoordig zoveel verbaal geweld tegen agenten. Dat kan gewoon niet. Kijkend naar de persoonlijke omstandigheden en de situatie van meneer denk ik dat het goed is om de boete te verlagen naar 250 euro. Daarbij zet ik de andere 250 om in een voorwaardelijke boete. Die hoeft hij alleen te betalen als hij opnieuw de fout in gaat.”

Uitspraak
De rechter vond dit een prima plan. “U moest natuurlijk ook al betalen voor het wildplassen. Dit was een vervolg op die boete. Ik vind 250 euro voor belediging in dit geval hoog genoeg. Zorg er voor dat u die andere 250 niet alsnog opgelegd krijgt.”

De Damdorper mag zijn boete in vijf termijnen betalen.