ALBLASSERDAM – Alblasserdam is niet langer officieel bevriend met partnergemeente Sered (Slowakije). Dat heeft de gemeenteraadscommissie deze week besloten. Jarenlang vonden uitwisselingen plaats en namen vertegenwoordigers van zowel het Damdorp als het Slowaakse dorp een kijkje bij elkaar in de ‘keuken’. Die tijd is voorbij. Het levert volgens wethouder Peter Verheij te weinig op om met het project door te gaan. Door de samenwerking niet opnieuw aan te gaan, wordt een bedrag van 23.500 euro bespaard.

Te veel inspanningen
Sinds 2003 is er een officiële stedenband met Sered. Vele uitwisselingen op het gebied van onder meer culturele activiteiten, sportactiviteiten en ontwikkeling van werk van lokaal zelfbestuur vonden plaats. Echter, begin 2012 is door de werkgroep ‘jumelage’ vastgesteld dat het niet verstandig is om nog door te gaan met de stedenband met Sered. Wethouder Verheij licht toe: “Het lijkt erop dat er onvoldoende een innige band tussen de dorpen tot stand is gekomen. Dit werd onder andere veroorzaakt door de taalbarrière; er was altijd een tolk nodig om met elkaar in gesprek te gaan. Er waren te veel inspanning en het leverde ons te weinig op. We hadden er meer van verwacht.”

Vriendschappelijk
Hoewel de officiële band is verbroken, blijven de dorpen nog wel vriendschappelijk met elkaar omgaan. “Alleen dan zonder directe verplichten,” aldus Verheij. Het kan in de toekomst voorkomen dat er nog werkbezoeken gedaan worden. “Maar dan moet het wel relevant zijn. Ook zijn we bereid kennis en expertise te organiseren voor het renoveren van het kasteel in het centrum van Sered. In het totaal is daar nog 8.500 euro voor beschikbaar. De andere 23.500 gaat naar de algemene reserve. Nieuwe samenwerkingsovereenkomsten worden niet meer aangegaan,” zo schrijft wethouder Sjoerd Veerman in het raadsvoorstel.

Akkoordstuk
De werkgroep ‘Jumelage Alblasserdam’ wordt per 1 januari 2013 opgeheven. Het voorstel, waar de partijen deze week al mee instemden, wordt als akkoordstuk behandeld tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering.

Deel dit bericht via...