ALBLASSERDAM – Met grote tegenzin en na een urenlange discussie, heeft de voltallige Alblasserdamse gemeenteraad op de late avond van dinsdag 13 maart besloten om het verlieslijdend bouwproject Noordoevers (bij Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht) financieel te steunen. Het Damdorp staat met zo’n 325.000 euro gemeenschapsgeld garant voor de nu bekende risico’s. Dit bedrag kan, afhankelijk van de nog onbekende risico’s oplopen tot maximaal 6,5 ton. Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht betalen zeven miljoen euro. Alblasserdam was dinsdag de laatste van de zes die groen licht gaf.

Toen Noordoevers in 2006 een Drechtstedenproject werd, dacht Alblasserdam, net als de andere gemeenten, er nog flink aan de kunnen verdienen. Aan de oevers van de rivier De Noord moesten vervuilde bedrijven plaats maken voor lucratieve, dure woningen. Echter, door vertraging en een steeds slechter wordende woningmarkt, werd het project een grote strop. Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, de gemeentes die begonnen met Noordoevers, konden het project uiteindelijk niet meer betalen en moesten een beroep doen op de andere Drechtsteden. Want, zo werd geredeneerd: als je in de lusten wilt delen, moet je dat ook in de lasten doen.

Bittere pil
De Alblasserdamse gemeenteraad moest kiezen tussen het slikken van één, twee of drie bittere pillen. Er waren namelijk meer opties dan het geven van geld. Zo had de gemeente kunnen beslissen om zich terug te trekken uit het project en was er een optie om de boel failliet te laten gaan. Die laatste twee opties zouden echter volgens Peter Verheij, wethouder financiën, nog veel meer geld gekost hebben.

Niet van harte
Eigenlijk stemde geen van de partijen van harte in met de steun. “Projectontwikkelaar ROM-D kan zich beter bezig houden met alleen bedrijven, maar goed, dat is niet gebeurd. Als we niet voor 15 maart instemmen, zijn we ook nog eens tien miljoen euro kwijt. Wij stemmen dus in,” trapte de VVD af. Michael van der Plaat van de D66 foeterde: “We gaan gemeenschapsgeld besteden aan dure huizen voor rijke mensen, terwijl we juist meer willen doen voor starters.”

Gemeenschapsgeld
Jacco Wesselius van het CDA haakte hier deels op in en zei: “Feitelijk is ROM-D al failliet, maar doordat de gemeenten de tekorten overneemt wordt ROM-D gered. Echter daarmee verbetert ook de positie van andere aandeelhouders, die geen geld inbrengen. Er stroomt dus gemeenschapsgeld naar andere partijen. We besluiten om in te stemmen, maar doen dit niet van harte. De andere opties zijn namelijk nog slechter en we hebben nog niet alle informatie over de risico’s die we lopen. Er is geen weg terug.”

Loyaal aan de wethouder
Rinus van Lavieren (PvdA) en Aart Clements (CU) waren het in een andere bewoording eens met Wesselius’ opmerking over een weg terug. Aart Boele van de SGP baalde zichtbaar van zijn keuze. “Volgens mij is er nog nooit zoveel aandacht voor een agendapunt geweest en is er ook nog nooit zoveel commentaar op geweest. De SGP is de afgelopen periode uiterst kritisch geweest, waardoor het idee ontstaan zou kunnen zijn dat wij niet loyaal zijn aan onze wethouder. Dat is niet het geval. Onze houding is louter van inhoudelijke aard.”

Afspraken
Omdat het Damdorp zich niet nogmaals aan dezelfde steen wil stoten, werden enkele punten van het voorstel middels een amendement aangepast. Verder beloofde wethouder Verheij dat hij in gesprek gaat met de andere partijen om te onderhandelen over de inbreng van het geld in relatie tot de andere, niet betalende aandeelhouders. “De eindconclusie is dat het geen besluit is waar je warm van wordt, maar dit is voor Alblasserdam de minst slechte beslissing. Als we niet in het project zaten, waren we er ook zeker niet aan begonnen. Maar we zitten er al in en de handdoek in de ring gooien, kost nog veel meer,” aldus Verheij.

Stuurgroep
Om risico’s inzichtelijk te krijgen en te beheersen, wil de raad dat wethouder Verheij, die op financieel gebied goed onderlegd is, plaatsneemt in de stuurgroep van project.

Domme keuze
Len van Rekom van de VVD Sliedrecht vindt de keuze van de Drechtsteden een domme keuze. Dat stelt hij woensdag 14 maart in het Algemeen Dagblad. Volgens hem zijn de gemeenten misleid met verkeerde cijfers en worden er miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld verbrast door het project te steunen.