ALBLASSERDAM – Joris Hilstra (90) en Dirkje Meerkerk (90) uit Alblasserdam zijn deze week zeventig jaar getrouwd. Deze platina huwelijksverjaardag is behoorlijk uniek, weet burgemeester Bert Blase.  “En dan die vitaliteit van deze mensen, het is onvoorstelbaar,” vond Blase, die de Alblasserdammers maandagochtend 30 januari opzocht in hun woning aan de Dam. Behalve een cadeau namens de gemeente, nam de burgervader ook een felicitatiebrief namens de koningin mee.

“Zeventig jaar geleden lag er een dik pak sneeuw in Alblasserdam”, herinnert Joris zich. Hierdoor, maar ook door de oorlogstijd, was de trouwdag volgens de bruidegom anders dan gehoopt. “Ik ging op mijn fietsje vanuit IJsselmonde, door de sneeuw over de snelweg.  Niemand kon komen. Wat een ellende was dat,” vertelt Joris, die ondanks zijn hoge leeftijd nog gewoon met de auto rijdt.

Alleen tot voor kort kon de Alblasserdammer  zijn auto dicht bij huis zetten, omdat zijn vrouw door een val slecht ter been is, maar tegenwoordig gaat dit niet meer. “De huisbaas heeft een hekkie voor m’n plekkie gezet,”  baalt Hilstra. Burgemeester Blase beloofde naar de situatie te laten kijken, zodat het probleem wellicht opgelost kan worden.

Het echtpaar heeft drie kinderen, zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. En de gouden formule om zó lang bij elkaar te blijven is volgens Dirkje: “Geven en nemen, daar gaat het om.”