ALBLASSERDAM – De D66 noemt het verbazingwekkend dat er geen kunst –en cultuurbeleid is in Alblasserdam. “We zien in ons dorp het ene na het andere kunstwerk verschijnen, maar welke visie vanuit het college ligt hier nu aan ten grondslag? Als wij af moeten gaan op de berichten die wij in de pers lezen, dan is het enkel gebaseerd op de inspiratie die wethouder Ad Cardon opdoet als hij ergens rondrijdt,” meent Ramon Pardo, fractievoorzitter van de D66 in Alblasserdam.

“Wij mogen zelfs lezen dat beelden tot hem spreken. Wij kunnen er natuurlijk om lachten, maar eigenlijk is het gewoon te triest voor woorden,” vervolgt Pardo. “Onze fractie wil geen discussie over wat kunst is of wat niet, maar wij mogen toch minimaal verwachten dat een wethouder Cultuur formuleert hoe hij denkt over de toekomst van dit dorp op cultureel gebied en dat hij daarbij hulp krijgt van ter zake kundige lieden. Het komt er nu op neer dat u met beleid bezig bent, waar niets van op papier staat.”

Geen beleid
Dat is volgens de wethouder niet waar. “Ik ben helemaal niet met beleid bezig. Tenminste niet op cultureel gebied. Overal verschijnen nota’s van. Gezondheidszorg en noem maar op, dus daar heb ik het druk mee, maar op cultureel gebied hebben wij op dit moment geen nota en geen beleid,” aldus Cardon. Toch is de wethouder ‘Kunst’ wel vaak initiator van kunstinitiatieven in het dorp. Cardon motiveert: “Kijk, als ik een aannemer tegenkom en ik denk, hé, zou hij geen cadeau kunnen geven, dan zeg ik dat natuurlijk. Dat laat ik me niet ontgaan. En meestal gaat er voor een onthulling veel werk aan vooraf. De buitenwereld denkt dan, daar staat hij weer, maar het kost veel energie en inspanningen om kunstwerken te verkrijgen.”

20.000 euro sparen voor een nieuw kunstwerk
Een beleid voor kunstwerken is er dus nog niet en komt er voorlopig ook niet. Eerst wordt er geld gespaard voor een culturele raad, die inmiddels formeel niet meer bestaat. De gemeente had namelijk 28.000 euro aan deze raad beloofd, waarvan een kunstwerk in het water bij de Van Eesterensingel gezet zou worden.  Toen bleek dat het geld er niet was, besloot de ‘kunstclub’ er unaniem mee te stoppen.  Wethouder Cardon beloofde eerst de afspraken na te komen en daarna pas uit elkaar te gaan. “In 2012 is er voldoende bedrag waar zij een kunstwerk van kunnen kopen. Ik wil eerst dat project afmaken en daarna, in 2013, kijken we wel hoe we het verder gaan doen.

Niet uitgebreid
In ieder geval wordt het geen uitgebreid beleidsrapport. “Het wordt niet meer dan een paar A4-tjes, opgesteld door adviseurs. Niet door mij, want anders is het weer dat Cardon wat zit te verzinnen,” aldus de wethouder.