ALBLASSERDAM – Pieter Boer en Harry Struik hebben namens de bewoners van de wijk Nieuw Kinderdijk in Alblasserdam vrijdagmiddag 30 september een petitie overhandigd aan Peter Verheij, wethouder verkeer. In de petitie, die wordt gesteund door tientallen handtekeningen, worden zes oplossingen aangedragen om de steeds nijpendere verkeersproblematiek in de wijk te lijf te gaan. Wethouder Verheij en verkeerskundige Peter van de Hoek zijn enthousiast over de plannen.

Boer kwam twee jaar geleden vanuit Sliedrecht in de Alblasserdamse nieuwbouwwijk wonen. “Toen was de parkeerdruk eigenlijk al te hoog. Tijdens een wijkoverleg namen we het initiatief om het parkeerprobleem op te lossen, want ik zag dat de frustraties in de buurt opliepen. Ook onderling gingen mensen niet goed met elkaar om. Elke avond is het weer zoeken naar een plekje, om hem vervolgens maar ergens te zetten waar het niet mag. Mensen met twee auto’s voor de deur werden niet meer aangekeken,” vertelt Boer.

Oplossingen
Samen met andere mensen uit de wijk werd gekeken hoe het probleem het best aangepakt kon worden. De oplossingen die werden bedacht zijn: het opheffen van het parkeerverbod in de Kloosstraat, het maken van parkeerplaatsen bij de oude brandweerkazerne, het maken van extra parkeervakken tussen het Scheepsbouwplein en het gele pleintje en schuine en extra vakken langs de buitenkant van de Blokweersingel. Verder het aanleggen van extra parkeervakken op het pleintje tussen de Scheepmakersstraat en de Blokweersingel en het aanleggen van vakken tussen het Zwarte Paard en de Fop Smitstraat.

Boetes
Harry Struik, een belangenbehartiger uit de wijk, maakt wel een kanttekening bij het opheffen van het parkeerverbod in de Kloosstraat. “Waarschijnlijk levert die maatregel niet één extra parkeerplek op, want er wordt nu al massaal, noodgedwongen, in de straat geparkeerd. De maatregel is dus meer om de bewoners tegemoet te komen, zodat ze niet een geel briefje met een boete van zeventig euro onder de ruitenwisser vandaan hoeven halen.”

Rap
Verheij denkt dat de aangedragen maatregelen snel uitvoerbaar zijn: “We nemen de komende weken deze voorstellen onder de loep en zullen kijken of het kostentechnisch kan of er draagvlak voor is en of het haalbaar is. Omdat de bewoners zelf met de ideeën komen, kunnen de plannen waarschijnlijk rap tot uitvoering gebracht kunnen worden.”

Definitief
De wethouder wil voor het wijkoverleg van 21 november met een definitief antwoord op de plannen komen.

Pieter Boer (links) en Harry Struik in hun wijk Nieuw Kinderdijk.