ALBLASSERDAM – Oud-dijkgraaf Gerrit Kok van Waterschap Rivierenland heeft vrijdagmiddag het kunstwerk Cyclus van kunstenaar Henk van Bennekum officieel overgedragen aan de gemeente Alblasserdam. Dit gebeurde op de Kraanbaan, langs de rivier de Noord. Van Bennekum deed daarbij een opmerkelijke uitspraak. “Wat stelt dit kunstwerk nu voor?, vragen mensen wel eens. Nou, het stelt niets voor. Alleen zichzelf.”

Wethouder Cardon vertelde bijzonder blij te zijn met het nieuwe kunstwerk. “Ik reed er een tijdje geleden langs toen het nog bij de zuivering stond en zag het in een hoek staan. Het leek wel of het kunstwerk naar me riep. Na een aantal weken bleek dat we het ding mochten hebben. Ik ben er blij mee. Op deze manier maken we wederom gebruik van kunst. Wat daarbij de mening is over het kunstwerk, kan me niet schelen. Het is een cultuuruiting en als ik naar de Cyclus kijk denk ik: hee jij staat hier goed.”

Henk van Bennekum, maker van het kunstwerk, maakte het werk dertig jaar geleden voor de waterzuivering. Het beeld werd vanwege de zichtbare ringen ook de ‘zuiver(r)ing’ genoemd. Deze naam is, naar aanleiding van het opnieuw gebruiken van het werk, veranderd in de ‘Cyclus’.  Volgens Van Bennekum stelt het kunstwerk, behalve zichzelf, niets voor. “Je moet er omheen lopen om het te ervaren. Het vertelt iets over leven en beleven. Wat blijft komt nooit terug,” sprak de Hardinxvelder met de woorden van een dichter.

Behalve dit kunstwerk, wordt er over niet al te lange tijd nog een kunstwerk bij de Alblasserwerf geplaatst. Wat dit wordt, is nog een verrassing.

Kunstenaar Van Bennekum vertelt over zijn kunstwerk.

Kinderen uit de wijk houden inmiddels al van het kunstwerk. "Het is apart en mooi, maar ook leuk om op te spelen. Het is een soort glijbaan."