ALBLASSERDAM – De kans is klein dat er een kerk komt op het terrein waar ooit autogarage Bochanen zat aan de Plantageweg in Alblasserdam. Dat stelt wethouder Sjoerd J. Veerman. De kans op een algemene woonvoorziening is volgens hem aanzienlijk groter. “Woonkracht10 heeft aangegeven het gebied in overleg en in samenwerking met de gemeente te willen gaan herontwikkelen. Het is daarbij de bedoeling dat wat eigenlijk op de locatie van de Oude Wipmolen zou komen, wordt verplaatst naar de overkant,” aldus Veerman.

In januari 2009 heeft een brand het garagebedrijf Bochanen aan de Plantageweg verwoest. Het garagebedrijf is daarop vertrokken naar het bedrijventerrein (Vinkenwaard-Noord) en het is niet aannemelijk dat het bedrijf op de locatie aan de Plantageweg wordt herbouwd. De gemeentewerf, die naast het terrein van Bochanen was gelegen, is in 2010 verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Staalindustrieweg. Woonkracht 10 is in gesprek met Bochanen over aankoop van het terrein. Daarnaast hebben zij aangegeven het terrein van de Gemeentewerf/ATO bij de ontwikkeling te willen betrekken. Nu Woonkracht 10 heeft aangegeven het gebied in overleg en in samenwerking met de gemeente te willen gaan herontwikkelen, krijgt het collegeprogramma een andere invalshoek.

Gereformeerde Gemeente in Nederland
In het verleden heeft de Gereformeerde Gemeente in Nederland aangegeven interesse te hebben in de locatie, omdat het huidige gebouw aan de Kerkstraat te klein wordt. Toch is volgens Veerman de kerk niet meer in beeld bij het maken van een nieuw bestemmingsplan. “De gemeente onderzoekt niet meer wat er zou kunnen komen, maar heeft dat de samenleving zelf laten doen. Het plan moet wel passen bij het bestemmingsplan en moet een centrumvoorziening zijn. We willen er bijvoorbeeld geen zware industrie. De kerk heeft geen bod gedaan om de grond aan te kopen en is dus op dit moment buiten beeld.”

Kadernotitie
Als het aan de Alblasserdamse gemeenteraad ligt, zijn er helemaal nog geen plannen en moet de wethouder eerst een paar stapjes terug doen. De raadsleden willen weten wat er wel en niet ‘gewenst’ is. Daarom wordt er voordat er een definitief plan op tafel komt, door de wethouder, op verzoek van de SGP, wel eerst een kadernotitie gemaakt met daarin de plannen en de visie van het college op het gebied, zodat er een inhoudelijke discussie gevoerd kan worden. Pas dan wordt beslist of de wens van Woonkracht in vervulling kan gaan.

Oude-Wipmolen
Wat er met de grond bij de oude Wipmolen gaat gebeuren is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt ook daarover na de vakantie een besluit over genomen.