ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat de vernielingen aan het oude LTS-schoolgebouw en de gymzaal aan de Esdoornlaan direct aanpakken. Verder worden de struiken rondom het schoolgebouw laag teruggesnoeid om de plek open en overzichtelijk te maken. Aanleiding voor deze werkzaamheden is dat een groep jongeren herhaaldelijk vernielingen heeft aangericht aan de gemeentelijke eigendommen.

Het oude LTS-gebouw staat nu bijna drie jaar leeg. Het pand staat op de lijst om gesloopt te worden, maar door de economische situatie is dit uitgesteld. De gemeente is met de basisscholen ‘t Nokkenwiel en het Palet overeengekomen dat zij de gymzaal zolang mogen gebruiken. In de omgeving van het LTS-gebouw verricht de gemeente nu al regelmatig werkzaamheden. De komende tijd zal de gemeente deze werkzaamheden intensiveren. Ook de politie zal vaker surveilleren in het gebied. Inmiddels heeft de gemeente aangifte van de vernielingen gedaan bij de politie om de schade te verhalen op de daders.

Boze brief
Onlangs stuurde een ouder van een kind een brief naar de gemeenteraad waarin hij stelde ongerust te zijn over de huidige situatie bij het LTS-gebouw. “Na enkele berichten van mijn 8-jarig zoontje over de toegankelijkheid van het gebouw en diverse voorvallen bij betreding van het gebouw als ook in de gymzaal ben ik zelf een kijkje gaan nemen,” schrijft de man. Daar constateerde de briefschrijver dat het voetpad en schoolplein iedere week vol ligt met glasscherven, bierflesjes en ander afval. Zijn zoontje constateerde tijdens zijn gymlessen ook in de school onveiligheden. “In de gymzaal werden glasscherven aangetroffen, welke eerste even met elkaar opgeruimd moesten worden. Bij het betreden van de gymzaal werden ook andere personen waargenomen die daar de nacht doorgebracht leken te hebben. Verder moesten kinderen over een betonnen put voor de voordeur springen en staan er bankjes op het plein waarvan het zitgedeelte ontbreekt. Hierdoor staan er alleen nog hoekige betonnen staanders met uistekende bouten opgesteld.”

Ongelofelijk
De vader van het kind noemt het ongelofelijk dat de kinderen wekelijks worden blootgesteld aan deze onveiligheden. “Ik vind het onbegrijpelijk dat binnen de gemeente Alblasserdam een dergelijke zwaar bouwvallige, onveilige en vieze locatie als gymlocatie wordt gebruikt voor onze kinderen. Op z’n Alblasserdams gezegd is een zwijnenstal veiliger en netter.”

Geen respect
Volgens de schrijver van de brief getuigt het blootstellen van kinderen aan de heersende risico’s en het aanvaarden van die risico’s van weinig respect voor de kinderen en hun ouders. “Ik verwacht dat u, per direct, ingrijpt en de veiligheid van onze kinderen borgt bij het al dan niet laten uitvoeren van de gymles.”