ALBLASSERDAM – Verkeerswethouder Peter Verheij heeft dinsdagochtend 22 maart een bezoek gebracht aan Het Kompas in Alblasserdam. Op deze basisschool staat deze week het thema ‘verkeer’ centraal. Met de hulp van diverse leden van de ouderraad van de school werd dinsdag onder andere met wandelende verkeersborden en twee ingeschakelde politieagenten aandacht gevraagd voor de verkeersproblematiek. Woensdag houdt de school een autovrijedag. Dit houdt in dat alle kinderen en het personeel, indien mogelijk, met de fiets of lopend naar school komen. 

Om verkeersproblematiek op te lossen, moet de verkeersdeelnemer zich vooral bewust worden van wat hij of zij doet. Dat vindt Gerrit Kant, directeur van Het Kompas. “De omgeving is hier helemaal veilig. Het zijn de weggebruikers die het onveilig maken. Deze week willen wij zowel de kinderen als hun ouders bewust maken van hun gedrag in het verkeer. Dat doen we onder meer door een eigen verkeersexamen te maken met foto’s uit deze omgeving en het houden van een thema-avond,” vertelt Kant. 

Gedrag
Bertine Sterrenburg, die samen met Marlies Groenendijk (door allen genoemd als drijvende kracht achter het project) , Andrea Goedhart en Annelies Smit meewerkte aan het project, herkent zich wel in het geschetste beeld van Kant. “Alles draait om gedrag. Het moeilijke is alleen dat als je iemand op verkeerd gedrag aanspreekt, je gelijk een grote mond terug krijgt.” 

Met van links naar recht: Gerrit Kant, Andrea Goedhart, Bertine Sterrenburg, Annelies Smit en Peter Verheij.

Ook Peter Verheij beaamt dat het gedrag van mensen heel belangrijk is: “Mensen durven tegenwoordig hun buren niet meer ergens op aan te spreken. Dat is jammer, want nu komen alle klachten via de gemeente binnen. Het zou beter zijn als mensen de problemen in hun wijk onderling oplossen.” 

Verkeersborden
Om wat ergernissen de wereld uit te helpen heeft Verheij een aantal ideeën: “Verkeersborden zorgen vaak voor ergernis. Als iemand bijvoorbeeld een straat met eenrichtingsverkeer van de verkeerde kant in rijdt, is de andere verkeersdeelnemer daar boos over. Door de borden weg te halen, voorkom je de ergernis en behelpen mensen zichzelf wel. Ik ben daarom voorstander van zoveel mogelijk verkeersborden weghalen,” aldus de verkeerswethouder. 

De ouderraad, ook wel OR genoemd, bestaat op Het Kompas uit veertien leden. Zij worden ook wel de hulptroepen van de school genoemd.