ALBLASSERDAM – Schrijfster Emine Osmanoglou-Hakioglou heeft vrijdagavond 19 november onder zeer grote belangstelling haar nieuwe boek “Tabaksblad en Staaldraad” gepresenteerd in Landvast. Het boek gaat over het leven van de West-Thraciërs die in de jaren zestig naar Nederland kwamen om in onder meer Alblasserdam te komen werken in de staalfabriek. Burgemeester Bert Blase nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Hij vertelde ‘ontzettend trots’ te zijn op de ‘energieke’ Emine. Ook de dochter van de schrijfster was vol lof over het werk van haar moeder: “Mama, jij hebt een gevoel vastgelegd, dat nergens zo te vinden is. Op deze manier blijft het verhaal altijd in leven. Ik ben trots op je. Dankjewel!” Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken.

In Alblasserdam wonen ongeveer 150 West-Thracische Turken. Hun oorsprong ligt niet in Turkije, maar in Griekenland. Deze zogenaamde Turkse Grieken werden in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Nederland met grote arbeidstekorten kampte, actief geworven door onder meer de Nederlandse Kabel Fabriek (NKF). Met hun vertrek naar Alblasserdam verruilden de West-Thraciërs hun plattelandsbestaan van tabaksteler voor een leven als staalarbeider. Dit was het begin van jarenlang hard werken, wennen aan de Nederlandse gewoonten en heimwee naar de geboortegrond en achtergebleven familieleden.

Emine leest een stukje voor uit haar boek...

Aangrijpende verhalen
Om deze veelzijdige en vaak ontroerende verhalen van deze groep migranten te bewaren voor de toekomst, nam de auteur– zelf een West-Thracische van de tweede generatie- een groot aantal interviews af. Op basis daarvan schreef zij een gepassioneerd verhaal over de levensgeschiedenissen van de eerste en tweede generatie West-Thraciërs in Alblasserdam. De naam is gekozen omdat de West-Thraciërs, in hun eigen land werkzaam in de tabaksindustrie, in Nederland aan het werk gingen met staaldraad.

Het boek is te koop bij Erfgoedcentrum DiEP, Stek 13, Dordrecht en in Het Hof, Hof 12 Dordrecht, maar ook in de boekhandels: De Bengel, Voorstraat 283-285 Dordrecht, De Krekel, Makado-Center 25 Alblasserdam en Vos & Van der Leer, Voorstraat 258A, Dordrecht.

Tijdens de presentatieavond werd gepraat met diverse (im)migranten over onder meer de ontwenningsverschijnselen van het verhuizen naar een andere cultuur. Opvallende feit dat werd verteld: West Thraciërs vonden het erg raar dat er in Nederland boterhammen gegeten werden als maaltijd. Dit zagen zij als armoede.

Na de presentatie werden alle mensen die zijn geïnterviewd voor het boek, bedankt met een bloem en een pen.