ALBLASSERDAM – Om winterse gladheid beter te bestrijden heeft wethouder Ad Cardon afgelopen week tijdens de commissievergadering voorgesteld een eigen gladheidsmeetsysteem aan te schaffen. Normaal wordt in Barendrecht en Moerdijk door Meteo Consult gemeten, maar dat is volgens de wethouder niet handig: “In de periode 2009/2010 zijn we ongeveer zes keer voor niets uitgerukt. Dit werd veroorzaakt door een constatering in Barendrecht en Moerdijk dat het glad zou worden, maar door de rivieren de Noord, de Lek en de Merwede, is hier een ander klimaat, waardoor een afwijkend beeld is ontstaan. De nutteloze uitrukken van het vorige seizoen kostten ons bijna 9000 euro,” aldus Cardon. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Om de gladheidbestrijding kwalitatief te verbeteren stelt de wethouder voor een eigen meetsysteem te installeren in Alblasserdam. Dit systeem levert continu gedetailleerde informatie over wegdektemperatuur, conditie van de weg (droog, nat of zout), dauwpunttemperatuur, neerslag en temperatuur onder het wegdek. Met het systeem hoopt Alblasserdam op een betere signalering, waardoor er effectiever omgegaan kan worden met strooibeurten.

De investeringkosten worden geschat op zo’n 40.000 euro. Doordat dit bedrag verspreid wordt over tien jaar, zijn de kosten per jaar ongeveer 5.100 euro. Abonnementskosten voor het onderhoud en ondersteuning van Meteo Consult zijn per jaar respectievelijk 1.500 en 4.100 euro per jaar. Behalve dat er efficiënter gestrooid kan worden, hoopt de gemeente ook een goed middel in handen te hebben om schadeclaims af te wijzen. Er is immers bewijs dat er voldoende gestrooid was.

Naast het meetsysteem werd ook het aantal beschikbare zoutzakje besproken. Het is namelijk zo dat ieder huishouden in Alblasserdam in de winter één zakje zout mag ophalen op het gemeentehuis. Volgens diverse partijen is dit wel erg karig: “Wij vinden één zakje wel erg weinig, waarom is dit niet meer,” vroeg D66’er Michael van der Plaat zich af. Maar volgens Cardon hoefde niemand zich daar zorgen om te maken: “Als we niet genoeg hebben, bestellen we gewoon bij. Maar als we iedereen onbeperkt laten halen kan het mis gaan. Straks hebben we een gek in het dorp die in gemeentezout gaat handelen. Dat willen we voorkomen, maar als iemand twee zakjes vraagt, zal daar zeker niet moeilijk over gedaan worden.”

 Na enige discussie over het aantal strooibeurten en over welke wegen/paden wel en niet gestrooid moeten worden, werd besloten dat er even nog iets beter gekeken moest worden naar het bestrijdingsplan, maar dat de wethouder al wel een aardig eind op de goede weg zat.