ALBLASSERDAM – De SGP heeft maandagavond 6 september tijdens een commissievergadering op het gemeentehuis de suggestie gedaan om een fietspad aan te leggen naast het voetpad van het Cortgene naar de HEMA-ingang bij het Makado. “Er wordt namelijk met regelmaat naar beneden gefietst en het lijkt er op dat we dit gaan accepteren en gedogen. Waarom halen we de hekjes niet weg en leggen we een fietspad aan?,” aldus Eric Boersma. Hij plaatste de opmerking in het kader van het voorstel van het gemeentebestuur om de ‘achtertuin’ van het Makado op te gaan knappen voor 147.500 euro. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De winkeliersvereniging in persoon van voorzitter Bakker was verbaasd over het voorstel om de patio van het winkelcentrum voor bijna anderhalve ton op te knappen. “Er zou rond de 40.000 euro uitgegeven worden om het probleem tijdelijk op te lossen. Wethouder Cardon heeft ons in het verleden beloofd om het gebied tegelijk op te knappen met het Bos Rijkee en de Beukelmanschool. Dit voorstel doet geen recht aan ons plan. Doe er dan nog een paar duizend bij en pak het goed aan,” aldus Bakker tijdens de vergadering.

Lange termijn
Verantwoordelijk wethouder Ad Cardon vertelde dat het voorlopig nog wel even kan duren voordat de tweede opknapbeurt in zicht is. “We willen het inderdaad op termijn verder opknappen, maar dat kan voorlopig nog wel heel lang duren. Nu is er gewoon gekeken hoeveel we beschikbaar hadden en daar moeten we het mee doen. De patio ziet er niet uit en we willen dat rommeltje gaan fatsoeneren.”

Riolering
Dat er nu meer geld naartoe gaat dan de bedoeling was ligt volgens Cardon vooral aan de riolering. “Met camera’s is geconstateerd dat er aan de riolering alles mis is. Daar gaat dus 75.000 euro naar toe, want die moet gewoon goed zijn. De rest wordt sober opgeknapt.”

Behalve de vereniging hadden ook diverse politieke partijen vraagtekens bij het plan van aanpak. Met name de hekjes waren onderwerp van gesprek. “In het voorstel staat dat de hekjes met enige moeite te passeren zijn voor mensen met een rolstoel. Daar hebben wij moeite mee. Hoe moeilijk is het om er langs te komen? Is er overlegd met de Gehandicapten Adviesraad?,” vroeg VVD’er Freek de Gier zich af.

Gedogen
SGP’er Eric Boersma stelde voor om de hekjes gewoon helemaal te verwijderen. “Er wordt namelijk regelmatig gefietst en het lijkt er op dat we dit gaan accepteren en gedogen. Waarom halen we de hekjes niet weg en leggen we een fietspad aan, zodat we van de gedoogsituatie af zijn? Een andere keuze is om te gaan handhaven.”

Lift
Volgens Cardon is het op dit moment mogelijk om als gehandicapte de hekjes te passeren. “Vanuit de Gehandicapten Adviesraad is in het verleden geklaagd over de hekjes, de dag daarna hebben we direct de ruimte groter gemaakt, waardoor het makkelijker is om er langs te komen. Daarnaast is er in de Hema een lift waarvan de mensen gebruik kunnen maken.

Stijle Helling
Tot slot vroegen diverse partijen zich af of de helling niet wat vlakker gemaakt kan worden. Maar dat gaat volgens Cardon te veel kosten. “Als we de helling minder stijl willen maken, moet deze dus langer worden. Dat kost veel te veel.”

“Wat betreft het fietspad… Dat is misschien voor een de toekomst een goed idee, maar in de huidige situatie is dit niet mogelijk, omdat er niet veel ruimte is en anders de voetgangers in de problemen komen. Dat lijkt me niet handig,” aldus de wethouder.

Omdat D66 vindt dat er nog te veel vragen zijn, kon het stuk nog niet als akkoordstuk op de agenda en wordt het dus een bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van donderdag 16 september.

Klik op de volgende link om meer te lezen over het voorstel om het gebied op te knappen: https://www.alblasserdamsnieuws.nl/wordpress/2010/09/01/gemeente-wil-%e2%80%98achtertuin%e2%80%99-van-het-makado-opknappen/