ALBLASSERDAM – In regen, weer en wind hebben tientallen mensen waaronder politici, ambtenaren, jongerenwerkers, politieagenten en burgers donderdagavond een rondje gelopen door de wijk Blokweer. Al wandelend probeerden zij een beeld te krijgen van de buurt en de problemen die in de wijk spelen. Vooral de verkeersveiligheid was voor de buurt een groot probleem. “Ze scheuren soms met tachtig kilometer per uur over de Blokweerweg. Daar komen nog eens ongelukken van,” klaagde een van de buurtbewoners. Ook de parkeergelegenheid in de Zeelt en straten daar omheen laten volgens de bewoners veel te wensen over. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto’s Debora van der Kuijl.

Voorrang
Rond 19.00 uur verzamelde zich een grote groep mensen in het gebouw van de Turkse Culturele Gemeenschap aan de Anjerstraat. Als eerste werd een kijkje genomen in de Drentse Buurt. Daar vertelde Martin de Zwart, bewoner van het appartementencomplex de Plantenaer over de problemen in hun buurt. “De straatjes hier zijn smal, als wij de Parallelweg op willen met de auto hebben we voorrang, maar als we dat de afgelopen jaren genomen zouden hebben, hadden er al veel ongelukken gebeurd. Ook de struiken op de hoek van de straat zijn te hoog, waardoor we geen goed zich hebben op verkeer van rechts. Wij willen graag dat hier wat aan gedaan wordt,” aldus De Zwart.

Kruising
Na het bezoek aan deze nieuwbouwwijk vertrok de club onder leiding van Kees Boodt, van het wijkteam naar de volgende straten. Bij de Openbare Basisschool het Nokkenwiel aangekomen bleek ook hier het verkeer de grootste hinder te geven. “Er wordt veel te hard gereden, de kruising is onveilig en er wordt asociaal geparkeerd bij school,” aldus een van de bewoners uit de Zeelt. Wethouder Peter Verheij beloofde dat de kruising bij de school wordt aangepakt. “We hebben een subsidie-aanvraag hier voor lopen en zodra dat geld binnen is, gaan we aan de slag.”

Politie
Verder kwam er felle kritiek op de politie. “Waarom staan jullie altijd bij de Helling en de Edisonweg met die controle-auto’s? Kom nou gewoon eens hier op de Blokweerwegstaan,” trok een buurtbewoonster fel van leer. Maar die snelheid aanpakken is volgens wijkagent Jilles Goedknegt niet 1,2,3 gedaan. Je mag hier wel dertig rijden, maar voordat wij hier mogen bekeuren moet de straat eerst ingericht zijn als 30-zone, en moet de weg “gevaarlijk” zijn. Dat houdt in dat er eerst een ongeluk gebeurd moet zijn. En nu weet ik wel dat u niet zit te wachten op een eerste ongeluk, maar zo zijn de regels nu eenmaal.”

Parkeren
Tot slot kwam het parkeerprobleem in de Zeelt en de straten daar omheen aan bod. “De parkeercapaciteit is absoluut onvoldoende. Mensen gaan de auto bij elkaar voor de deur zetten, hierdoor kunnen de garages niet meer gebruikt worden, waardoor er nog meer auto’s overal op straat worden gezet. Er moeten echt nieuwe parkeerplaatsen bij,” aldus Boodt van het Wijkteam.

Nuttig
Nadat iedereen zich weer had verzameld in sporthal Blokweer om een drankje te nemen, trok wethouder Ad Cardon de conclusie dat het weer een zeer nuttige wijkschouw was, waarna hij beloofde dat alle betrokkenen ermee aan het werk gaan.