ALBLASSERDAM – Een grote boom is maandagmiddag 23 augustus bij de Van Eesterensingel in Alblasserdam omgewaaid. De takken raakten een langsrijdende auto. Gelukkig bleef de schade beperkt tot blikschade. Maar het verkeer dat het al zo moeilijk heeft in Alblasserdam, nu de Dam is afgesloten, had nog meer vertraging. De weg moest ruim een uur worden afgesloten om de boom op te ruimen. De els stond al op de kaplijst van de gemeente en zou in de herfst omgehaald worden, maar door de harde wind viel hij maandag rond drie uur al om. Klik op Lees Meer om verder

Direct na het omvallen, werden de mensen van de groenvoorziening ingeschakeld om de boom weg te halen. Met een kettingzaag, een versnipperaar en wat mankracht was dit na ongeveer een uur voor elkaar.

Volgens een gemeentewerker die met zijn collega’s de boom heeft opgeruimd was de els aangetast door zogenoemde ‘houtskoolzwam’ en daardoor ernstig verzwakt. “Zoals je aan de ringen kunt zien heeft de boom zichzelf elke keer afgekneld. Al die zwarte lijnen die je in de stam ziet, zijn knelpunten. Hierdoor was er nog maar een paar centimeter gezond hout,” vertelt de man, terwijl hij naar de laatste restjes stam wijst.

De andere bomen langs de Van Eesterensingel staan niet op de kaplijst en vormen dus geen groot gevaar tijdens storm of harde wind. 

Direct na het omvallen, werden de mensen van de groenvoorziening ingeschakeld om de boom weg te halen. Met een kettingzaag, een versnipperaar en wat mankracht was dit na ongeveer een uur voor elkaar.

Volgens een gemeentewerker die met zijn collega’s de boom heeft opgeruimd was de els aangetast door zogenoemde ‘houtskoolzwam’ en daardoor ernstig verzwakt. “Zoals je aan de ringen kunt zien heeft de boom zichzelf elke keer afgekneld. Al die zwarte lijnen die je in de stam ziet, zijn knelpunten. Hierdoor was er nog maar een paar centimeter gezond hout,” vertelt de man, terwijl hij naar de laatste restjes stam wijst.

De andere bomen langs de Van Eesterensingel staan niet op de kaplijst en vormen dus geen groot gevaar tijdens storm of harde wind.