ALBLASSERDAM – “Dit lijkt wel een verborgen schietzolder” waren de eerste woorden die een verbaasde burgemeester Bert Blase uitsprak toen hij afgelopen week een bezoek bracht aan de Alblasserdamse schietvereniging Wilhelm Tell. Samen met wethouder Sjoerd J. Veerman werd hij bij de 85 jaar oude vereniging, gevestigd op de zolder van de Ds. Joannes Beukelmanschool rondgeleid. Beide heren hebben daar aan den lijve ondervonden hoe het is om met een revolver en pistool te schieten. Klik op Lees Meer om verder te lezen en alle foto’s te bekijken. Foto’s en tekst: Peter Stam.

Wie de Joannes Beukelmanschool binnenloopt, zal niet snel vermoeden dat op de zolder van de reformatorische basisschool een schietsportvereniging te vinden is. Toch zit Wilhelm Tell er al jaren en wordt er iedere woensdagavond door zo’n vijftig leden volop geschoten met pistolen, revolvers, karabijnen en geweren.

Tientallen, zo niet honderden toernooibekers sieren de wanden van het gebouw. Met een gezellige bar en een zithoek ziet alles er piekfijn uit. Dat hadden de twee bezoekende politici duidelijk niet verwacht. “Wat is het hier, in een toch wel oude school, mooi zeg. Jullie hebben echt een gezellig onderkomen hier,” was het commentaar van wethouder Veerman. Ook burgemeester Bert Blase keek zijn ogen uit. “Alles wat u hier ziet, hebben we zelf gemaakt. Het plafond, interieur, vloer, nooduitgang, alles,” vertelde verenigingsvoorzitter Arie Erkelens niet zonder trots.

Luchtdruk
De politici bezochten eerst de jeugdafdeling. Op deze afdeling, die gescheiden ligt van de vuurwapenbanen, wordt sinds vorig jaar, iedere woensdagavond een tiental jongeren getraind om te schieten met luchtdrukgeweren – en pistolen. “We leiden onze jeugdleden op in twee disciplines. Staand en knielend. Er mag door hen alleen worden geschoten met luchtdruk. De training geldt als voorbereiding op het schieten met vuurwapens,” aldus Erkelens.

Na wat vragen aan de schietende jeugd, vertrok het bezoek naar de pistoolbanen. Daar mochten Blase en Veerman onder begeleiding van trainer Roland du Burck zelf met een pistool en revolver schieten. Dat viel niet mee. Blase: “Ik had nog nooit met een vuurwapen geschoten, maar wat mij opvalt, is dat m’n hand helemaal stilhouden tijdens het schieten niet lukt.” En dat is volgens Du Burck precies wat er bij de vereniging wordt getraind: “Schieten kan iedereen, maar goed schieten gaat om de techniek. De manier van ademhalen en de houding bijvoorbeeld.”

Met het toch wat tegenvallende schietresultaat voor de twee bezoekers, werd de avond afgesloten met een drankje aan de bar. Hier werd er nagepraat over de locatie van de vereniging, want er is al jaren onzekerheid over de huisvesting van de Beukelmanschool. Blase noch Veerman konden beloftes doen.

Geschiedenis
Schietsportvereniging Wilhelm Tell is op 1 oktober 1925 opgericht en telde toen zo’n twintig leden. Vijftien jaar later verleende Koningin Wilhelmina goedkeuring voor het bestaan van de club. Wilhelm Tell behoort hiermee tot een van de oudste nog actieve verenigingen in Alblasserdam. Voordat de schietvereniging de huidige locatie betrok, waren al diverse locaties de revue gepasseerd variërend van de Touwbaan, zolder van de timmerfabriek Van der Giessen-de Noord tot zaal Concordia. Wedstrijden werden gehouden in de nabij gelegen manege. In 1966 werd door de gemeente toestemming verleend om de schietsport te beoefenen op de zolder van de toenmalige Prinses Marijke school. 

In 1966 werd de huidige locatie aan de Lelsstraat 2 in gebruik genomen. Sinds die tijd zijn er diverse aanpassingen gedaan. Zo schreef de milieudienst na het verlopen van de hinderwetvergunning diverse aanpassingen voor waardoor bijna de hele schietbaan moest worden verbouwd. Twee Jaar geleden heeft de vereniging twee pistoolbanen op de zolder gebouwd, omdat daar grote vraag naar was. Voor die tijd kon er alleen met geweer en karabijn worden geschoten op één van de zes schietbanen.